Den hellige Paulus Ge Tingzhu (1839-1900)

Minnedag: 28. september

Paulus Ge Tingzhu (1839-1900) En av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Paulus Ge Tingzhu [Keue-T'ing-Tchou] ble født i 1839 i landsbyen Xiaotun [Si-Siao-t'ounn] i distriktet Shen i provinsen Hebei i Kina. Han var lederen for katolikkene der, en oppriktig og ærlig person.

I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. Ved soloppgang den 8. august 1900 skulle Paulus akkurat til å gå ut på åkeren med skovlen på skulderen for å starte med sitt daglige arbeid, da bokserne kom til Xiaotun. De hadde hørt at Paulus Ge Tingzhu var katolikk. Da de ba ham om å falle fra troen, svarte han: «Absolutt ikke».

Da bandt bokserne ham til et tre og var klare til å drepe ham, men Paulus sa: «Vent et øyeblikk, denne jorden er ikke min. Hvis jeg dør her, kan jordeieren få bråk. Jeg har min egen åker, og det er trær der også. Jeg ville heller dø der. Ville ikke det være bedre?» Da de nådde hans åker og bandt ham til et tre, sa de: «Nå er det på tide at du avsverger din tro». Men Paulus sa: Nei, nei! Det spiller ingen rolle om dere dreper mitt legeme, jeg ønsker å redde min sjel».

De grusomme bokserne hogg først lemmene av Paulus og åpnet brystet hans med kniv og tok ut hjertet. Som et lam foran slakteren ytret han ikke et eneste ord til protest. Han hadde ofte bedt folk om å være modige i å bære frem vitnesbyrd for sin tro. Nå, mens bødlene drepte ham, la han sitt gode eksempel til sine tidligere formaninger. Han var 61 år gammel.

Paulus Ge Tingzhu ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 51 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Hans minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:51