De hellige Peter Li Quanhui og Raimund Li Quanzhen ( -1900)

Minnedag: 28. september

Peter Li Quanhui og Raimund Li Quanzhen ( -1900) To av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Peter Li Quanhui [Li-Ts'uan] ble født i 1837 og hans bror, den hellige Raimund Li Quanzhen [Li-Ts'uan] i 1841, begge i landsbyen Chentuncun [Tch'enn-T'ounn] i distriktet Jiaohe i provinsen Hebei i Kina. Raimund hadde en sønn som ble viet til prest.

I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. Under forfølgelsene tok Raimund den 30. juni 1900 med seg sin 5-årige datter Magdalena for å gjemme seg i et myrområde dekket med siv like utenfor landsbyen. Men de ble oppdaget av bokserne fra den neste landsbyen. Mens Raimund ble tatt med inn i buddhisttemplet for å tilbe de falske gudene der, ble Magdalena ført bort av en buddhistisk nonne.

De forventet av Raimund at han skulle avsverge sin tro eller betale løsepenger for sitt liv, men han nektet. Han sa: «Vi har vært katolikker i generasjoner, vi tilber ikke falske guder. Jeg kan på ingen måte oppgi min religion». Han var så fast bestemt at de ble rasende og begynte å torturere ham, skar av ham ørene, brant huden med røkelsespinner og kuttet nesten av ham armene. Blod dekket hele kroppen hans. Men Raimund gjennomled villig disse pinslene og sa ikke et ord om å oppgi sin tro. Da bokserne så at all torturen var forgjeves, drepte de ham. Han var 59 år gammel.

Hans bror Peter ble også tatt der han gjemte seg i myrene samme dag. I likhet med sin bror avslo han å fornekte sin tro og ble henrettet ved halshogging. Han var 63 år gammel.

De to brødrene ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 50 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Deres minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:51