Den hellige Peter Liu Zeyu (1843-1900)

Minnedag: 28. september

Peter Liu Zeyu (1843-1900) En av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Peter Liu Zeyu [Liou-Tzeu-U] ble født i 1843 i landsbyen Zhujiaxie [Tchou-Kia-Sie-Tchoang] i distriktet Shen i provinsen Hebei i Kina. Han ble arbeider i en keramikkfabrikk og giftet seg aldri.

I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. Da forfølgelsene pågikk for fullt, den 5. juli 1900, rådet hans medkristne ham til å ta tilflukt i Tangqiu i distriktet Ningcing. Han nektet å dra og sa: «Å bli drept av bokserne er martyrium og en stor nåde fra Gud. Hvorfor avviser vi den?» Hans venner sa: «Det ville vært i orden hvis de bare drepte deg, men de kan komme til å torturere deg først i lang tid. Kan du klare alt det?» Peter sa: «For Gud er det større fortjeneste jo større lidelse. Jeg overgir meg selv til Guds nåde. Jeg ønsker å lide mer for ham».

Den 17. juli sendte dommeren i distriktet Shen, Cao Jiancheng, to av sine vakter sammen med en bonze (buddhistisk munk) og en håndfull boksere til landsbyen Zhujiaxie for å fange kristne. Peter ble tatt og hans hender bundet bak på ryggen. Mens han ble brakt inn i landsbyen ba han hele tiden og ba om Guds hjelp. Boksernes leder spurte ham: «Vil du avsverge din tro?» Peters eneste svar var å mumle frem en bønn: «Gud, hjelp meg!» En av bokserne løftet da sverdet i sinne og halshogde Peter. Da grep bonzen en kniv fra en av bokserne, åpnet brystet på Peter, tok ut hjertet hans og løftet det i været for å vise det til folket som så på. De nøt alle godt av Peters forbønn og fant ham som et godt eksempel på kristent mot.

Peter ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 51 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Hans minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:51