Den salige Peter Rodrigues av Tavira og seks ledsagere (d. 1242)

Minnedag: 11. juni

Kirken Santa Maria do Castelo i TaviraDe salige ridderne fra Tavira er de følgende: 1) Peter Rodrigues (pt: Pedro) (også Pires eller Peres eller Paes), kommandør i ridderordenen av Santiago de Castilla (Ordem de Santiago de Castela), 2) Mendus Valle (pt: Mem do Vale), 3) Damian Vaz (pt: Damião, også Durão eller Duram), 4) Alvarus Garcia (pt: Álvaro, Álvoro) (eller Garcia Estevam), 5) Stefan Vasques (pt: Estêvão eller Estevam) (også Vaz), 6) Bertrand de Caia (pt: Beltrão; sp: Beltrán) (også Boceiro de Coja), riddere i St. Jakobs-ordenen, og 7) Garcia Roiz (eller Rodrigues), en jødisk kjøpmann (mercador judeu).

Tavira er en by og kommune (conchelo) i distriktet Faro sørøst i Portugal, i landets sørligste provins Algarve. I 712 ble byen okkupert av de muslimske maurerne. Under den kristne gjenerobringen av den iberiske halvøya sto de portugisiske styrkene under kommando av Dom Paio Peres Correia (ca 1205-75). I regjeringstiden til kong Sancho II av Portugal (1223-47) ledet han fra 1228 en militær kampanje mot maurerne i regionen Alentejo og erobret Aljustrel, Alvalade, Juromenha, Beja og Mértola. Han dro deretter sørover til regionen Algarve og erobret Alcoutim, Vaqueiros, Ayamonte, Cacela og Tavira.

I 1242 ble Correia i Mérida stormester for den militære Santiago-ordenen, og fra da av gikk han I tjeneste for kong Ferdinand III av Castilla (1217-30), senere av Castilla, León og Galicia (1230-52) og hans sønn, den fremtidige kong Alfonso X (1252-84). Correia og hans styrker nådde det østlige Algarve i 1238.

Da tiden for innhøstingen kom, ba muslimene om en våpenhvile på fire måneder, noe som ble avtalt med de kristne ridderne. Stormesteren ga den 11. juni 1242 seks riddere og en jødisk kjøpmann, ledet av Peter Rodrigues, kommandør i ordenen i Castilla, tillatelse til å forlate leiren og gå på jakt. I løpet av jakten kom ridderne til Antas i sognet Luz nær Tavira, hvor de ble falt i ryggen i et bakhold av en gruppe muslimer som brøt våpenhvilen.

Det var blitt sendt en budbringer til stormesteren, men da han ankom med forsterkninger, var det for sent og de seks ridderne var drept, selv om de først hadde drept mange fiender. Opprørt over bruddet på våpenhvilen om mordet på noen av hans dyktigste riddere ga Dom Paio Peres Correia ordre om et gjengjeldelsesangrep, og etter et blodig slag erobret han byen Tavira. Episoden er legendarisk, og det er ikke kjent i hvilken grad historien er historisk plausibel.

Kildene er uenige om når gjenerobringen av Tavira skjedde, den 11. juni 1239, i mai 1240 i henhold til Alexandre Herculano eller 1242 ifølge andre kilder. Umiddelbart ble moskeen i byen omgjort til en kristen kirke og vigslet som takk for erobringen. Kirken ble viet til Vår Frue Englenes dronning (Mãe de Deus Rainha dos Anjos), og bak alteret ble levningene av de seks ridderne lagt. Dette er nå kirken Santa Maria do Castelo i Tavira, og under alteret for St. Barnabas befinner det seg et skrin med relikviene av disse heltene, som folket kaller martyrer som døde i kamp for troen og ærer som helgener. De kalles vanligvis salige, men deres kult har aldri blitt offisielt stadfestet. Deres minnedag er dødsdagen 11. juni. [Det er usikkert om den jødiske kjøpmannen regnes blant de kristne martyrene, men sannsynligvis anser man at han ble døpt i sitt eget blod, en såkalt blodsdåp].

Den 9 januar 1242 (eller 1244 ifølge andre kilder), donerte kong Sancho II av Portugal (1223-48) området Tavira til Santiago-ordenen, som fikk ansvaret for å beskytte kirkene der. Denne donasjonen ble bekreftet i 1245 av pave Innocent IV (1243-54). Kong Alfonso X av Castilla hevdet at byen var blitt erobret av en kastiljansk militærorden så han krevde den for seg selv, så han beleiret byen og erobret den i 1252.

En annen episode som også er legendarisk, forteller at rundt 1328, under kong Alfons IV av Portugal (1325-57), ble Tavira beleiret av kong Alfons XI av Castilla (1312-50). Ved denne anledningen de kastiljansk styrkene

«... etter å ha slått leir i kirken São Francisco. Da han på lørdag morgen valgte det beste stedet å storme murene på, ble det på kirken Santa Maria sett syv enorme skikkelser med flagg i hendene og på flaggene var våpenet til apostelen Santiago. Overrasket kalte kongen til seg sine rådgivere, som fortalte at disse skikkelsene var de syv ridderne som døde i erobringen av Tavira fra maurerne, og at de var voktere av byen. Etter dette hadde kongen en stor hengivenhet for disse riddermartyrene, og han dro snart tilbake til sitt rike uten å gjøre skade i Portugal». (Frei João de São José)

 

Den militære Santiago-ordenen var blitt grunnlagt på 1100-tallet og fikk navn etter nasjonalhelgenen for Galicia og Spania, Santiago (den hellige Jakob den eldre). Den ble innstiftet av kong Alfons VIII av Castilla (1158-1214) og stadfestet av pave Alexander III (1159-81) med en bulle av 5. juli 1175. Allerede på 800-tallet begynte de kristne i Galicia og Asturias under Santiagos banner å bekjempe og drive tilbake muslimene fra Den iberiske halvøy.

Kilder: CSO, zeno.org, ca.wikipedia.org, pt.wikipedia.org, en.wikipedia.org, no.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. august 2013

av Per Einar Odden publisert 19.08.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:05