De hellige Proculus og Hilarion av Ancyra

Minnedag: 12. juli

De hellige Proculus (Proclus) og Hilarion (Hilarius) befant seg ifølge legenden i Ancyra (nå Ankara i Tyrkia) under keiser Trajan (98-117), hvor de gjennom sine prekener førte mange vantro til Kristus. Proculus ble derfor grepet av avgudsdyrkerne og ført for keiseren. Da Proculus modig bekjente at han var kristen, overleverte keiseren ham til stattholderen, som fikk ham hengt opp og fikk revet av kjøttet med jernkroker. Dessuten ble han brent med fakler i sidene og underlivet.

Da han forble standhaftig, ble han dømt til døden ved å bli skutt med piler. Naken ble han ført til retterstedet. På veien dit møtte han sin hellige slektning Hilarion og omfavnet ham, noe som førte til at han også ble grepet. Proculus ble bundet til en stolpe og drept med piler. Hilarion ble slått og torturert, deretter dratt fem kilometer bort naken og halshogd.

Denne historien står i det greske menologiet. Martyrologium Romanum sier om dem uten å nevne noe sted, at de «under keiser Trajan og stattholder Maximus gjennom den bitreste tortur mottok martyrpalmen». Deres minnedag er 12. juli.

Kilder: zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. april 2014

av Per Einar Odden publisert 17.04.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04