Den hellige Kodratos av Anatolia og 42 ledsagere (d. ~304)

Minnedag: 26. mars

Den hellige Emmanuel av AnatoliaDe hellige Theodosios og Manuel og førti andre

Den hellige Kodratos (gr: Κοδρατος; lat: Quadratus, Codratus, Kodratus, Chuadratus; it: Quadrato) var biskop i Anatolia i dagens Tyrkia og leder for en gruppe på 43 martyrer, blant dem Theodosios og Manuel (it: Teodosio ed Emanuele). De ble alle henrettet rundt 304 i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305). Deres minnedag er 26. mars.

De ble nevnt allerede i de bysantinske synaksariene, som kaller dem generelt «orientalere» og grupperer dem i følgende rekkefølge: Manuel (Emmanuel i Martyrologium Romanum), Kodratos (Quadratus i Martyrologium Romanum) og Theodosios. Et av synaksariene forteller at de ble oppglødd av eksempelet og motet til de kristne som måtte lide martyrdøden, så de meldte seg spontant til guvernøren i provinsen og erklærte seg kristne. Så ble de arrestert og satt i fengsel. Siden dødsstraff på den tiden ble betraktet som en altfor mild straff, ble de først torturert og til slutt halshogd.

Et annet menologium som tydelig minnes dem, sier at Kodratos var biskop av et uspesifisert sete på et uidentifisert tidspunkt. Han ble utvist av hedninger og truet med døden hvis han fortsatte sin tjeneste. Biskopen bare lyttet til dem og fortsatte å utøve sin tjeneste som før og besøkte og døpte fanger.

Da det ble oppdaget av forfølgerne, ble han arrestert, torturert og halshogd. Manuel og Theodosius tolererte ikke slik vold, og selv om de visste at det betydde den visse død, stilte de seg sammen med sin biskop og sto foran guvernøren for å forsvare ham, bekjente seg som kristne, og som nevnt ovenfor, led de også martyrdøden, sannsynligvis i det tredje århundre.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, Patron Saints SQPN, Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. juni 1999

av Webmaster publisert 27.06.1999, sist endret 12.11.2018 - 18:03