De hellige Quiricus og Julitta av Antiokia og 404 ledsagere

Minnedag: 16. juni

Den hellige Quiricus (Cyricus) led martyrdøden i Antiokia sammen med Julitta og 404 ledsagere. De latinske martyrologiene er enige om at i Antiokia døde denne dagen 400 martyrer, men det hersker uenighet om navnene på dem. Også manuskriptene til Martyrologium Hieronymianum lyder forskjellig. I det andre av dem heter det: «I Antiokia, Quiricus og hans mor Julitta og andre 404 martyrer», mens i et annet blir det angitt det runde antallet på 400 martyrer og i det fjerde står navnene Cyricus og Julitta. Andre martyrologier oppgir mellom disse to også navnene Vitus, Modestus og Crescentia. Andre gjør Modestus til en Donestus og Crescentia til en Crescentius.

En stor vanskelighet er at Julitta i enkelte martyrologier kalles Quiricus’ mor, noe som er en forveksling med de hellige Julitta og Quiricus av Tarsus (d. 304). Bollandisten Papebroch er overbevist om at denne Julitta ikke var Quiricus’ mor, og at Julitta til og med egentlig kunne ha vært en mannlig martyr, som den hellige Jovita av Brescia, og i enkelte martyrologier står også navnet Julius i stedet for Julitta. Byen Antiokia hvor de ble drept, regner han for Antiokia i Syria, som var den mest berømte.

Den hellige biskop Amator av Auxerre brakte levningene av de hellige martyrene fra Antiokia til Frankrike. Derfra overførte biskop Hieronymus av Nevers en del av relikviene til sin bispeby, med tillatelse fra keiser Karl den store. Fra da av ble de to hellige regnet blant bispedømmets skytshelgener. I 932 kom nye relikvier av disse hellige fra Auxerre til Nevers. Flere franske steder bærer Quiricus’ navn. Under Den franske revolusjon ble i 1793 en del av levningene brakt i sikkerhet til Nolay. Senere har flere translasjoner funnet sted.

Deres minnedag er 16. juni, men 4. juni, 15. juli og 27. oktober nevnes også.

Kilder: zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 18. november 2012

av Per Einar Odden publisert 18.11.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03