Den hellige Rosa Fan Hui (1855-1900)

Minnedag: 28. september

Rosa Fan Hui (1855-1900) En av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Rosa Fan Hui [Wang-Hoei] ble født i 1855 i landsbyen Fan [Fan-Kia-tchoang] i distriktet Wuchiao i provinsen Hebei i Kina og døpt samme år. Hun vokste opp til å bli skolelærer, vennlig, from og beskjeden og levde et liv i fattigdom.

I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. Rosas skole ble stengt og hun vendte tilbake til sin landsby og gjemte seg på markene nær elven. Den 15. august kom to andre kvinner for å tilbringe festen for Marias opptakelse i himmelen sammen med henne. Da de snakket om bokserne, fortalte hun dem at hun var rede til å dø for sin tro.

Neste dag kom bokserne til landsbyen, og noen unge menn kom for å hente henne og sa at bokserne allerede hadde reist. Hun trodde at dette var en løgn, men hun fulgte dem, men de ranet henne bare for hennes penger og begynte å mishandle henne. Hun fryktet at det ville utvikle seg til voldtekt, så hun slo dem unna. De følte seg da fornærmet og sinte, så de stormet til landsbyen og informerte bokserne, som kom og truet henne med døden hvis hun ikke ville fornekte sin tro. Hun nektet.

En av dem kuttet da nesten av henne armen med en kniv, deretter skar han henne i fjeset og skar av halve haken. Til tross for deres brutalitet holdt Rosa seg rolig og ba inntrengende. Hun sa til dem: «Vent til jeg er ferdig med mine bønner. Deretter kan dere drepe meg». Da hun var ferdig med bønnene, sa hun: «Jeg er ferdig nå. Sett i gang!» Alle deres sverd og kniver falt straks over henne, og hun falt halvdød til bakken. Deretter kastet de henne i elva for at hun skulle drukne. Det var den 16. august og hun var 45 år gammel.

Rosa ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 51 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Hennes minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:52