Den salige Richard An Gun-sim (1774-1835)

Minnedag: 20. september

86. Den salige Richard An Gun-sim, koreansk legmann, ble født i 1774 i Boryeong i Chungcheong-do i Sør-Korea. Han ble katolikk da han var ung. Så forlot han hjembyen og flyttet til Gyeongsang-do for å ha mer frihet til å praktisere sitt religiøse liv. Han viet seg til å transkribere katolske bøker for å forsørge familien. Richard An var munter, beskjeden og snill av natur. Han ønsket alle velkommen med omsorgsfull kjærlighet, og han likte å undervise folket i katekismen. Han var også en god far og en utmerket oppdrager for sine barn. Han ba og mediterte hver dag og observerte abstinens tre ganger i uken.

Richard An ble arrestert av politiet og ble tatt med til den øverste funksjonæren. Han svarte avhørslederen i vage ord slik at han kunne settes fri. Etterpå ble han plaget av skyld fordi han ikke var modig nok til å bekjenne sin tro på Gud. I 1827 da Richard An hørte at Jeonghae-forfølgelsen brøt ut, visste han at han ville bli arrestert fordi han hadde delt ut mange kirkelige bøker. Han gikk i skjul og forberedte seg på martyriet. Han ble funnet av politiet i Sangju og ble arrestert.

Da den øverste funksjonæren i Sangju så Richard An, ville han få stadfestet at han var katolikk, så han ga ham ordre om å fortelle ham noe av den katolske religionens doktrine. Richard An fortalte ham om noen viktige doktriner og forklarte dem kort og klart. Funksjonæren spurte ham: «Å bryte den nasjonale loven er å være troløs mot kongen. Mener du at det er slik?» Richard An svarte: «Gud er den høyeste konge over universet og far til hele menneskeheten. Så vi må respektere Ham som det øverste vesen og Far. Bare da kan vi respektere kongen, våre foreldre og embetsmennene».

Den øverste funksjonæren ga Richard An ordre om å avsverge Gud og avsløre navnene på de troende. Men han nektet og aksepterte straffen for det. Han ble ofte kalt til den høyeste funksjonæren og straffet. Til tross for de prøvelsene han gjennomgikk, bekjente han sin tro på Gud med heroisk mot og fasthet. Funksjonæren forsto at Richard ikke ville skifte mening, så han ga ordre om å overføre ham til Daegu.

På regjeringskontoret i Daegu måtte Richard An gå gjennom harde avstraffelser. Hele hans kropp var dekket av sår og blod. Men jo mer han ble torturert, jo mer vokste hans kjærlighet til Gud dypere. Han ble dømt til døden og fengslet. Han tilbrakte åtte år i fengsel og mens han var der, ble han syk med dysenteri og døde som martyr i fengsel i 1835 i Chungcheong-do i Daegu i Gyeongsang-do. Richard An var 61 år gammel.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05