Den hellige Ronan av Kingarth (d. 737)

Minnedag: 7. februar

Den hellige Ronan levde på 700-tallet i Skottland. Navnet Rónán er avledet av rón = sel og bæres av mange hellige i irsk tradisjon, inkludert ni i listen over homonyme helgener. Den skotske historikeren og oldtidsforskeren dr. William Forbes Skene (1809-92) mener i sin bok Celtic Scotland at Ronan var en samtidig av den hellige Modan av Rosneath (d. ca 550) og hans medarbeider. For det er bemerkelsesverdig at der hvor det eksisterer en grunnleggelse av den ene, finnes spor av den andre i nærheten. For eksempel finner man nær Rosneath Kilmaronock, hvor man har St Maronock’s Well, og på den andre siden av Loch Etive, ikke langt fra Balmodhan, ligger Kilmaronog. Begge navnene betyr «Ronans kirke» (eller celle).

Det er et vanlig trekk i keltiske helgennavn å finne prefikset «Mo» («min», som i «min herre») og affikset «og» («lille») lagt til det enkle navnet som et ærbødig uttrykk for hengivenhet. Dette er tilfelle i de nettopp nevnte navnene, for Kilmaronog og Kilmaronock betyr begge bokstavelig «kirken til min lille (eller kjære) Ronan».

Mange legender omgir denne helgenen, men svært lite autentisk informasjon kan utledes når det gjelder omstendighetene av hans liv. Mange dedikasjoner til ham finnes på ensomme øyer og avsidesliggende steder på vestkysten, noe som synes å peke på en skikk med å søke ensomheten fra tid til annen. En liten øy nær Raasay heter Ronay, og en annen øy ti mil nordøst for Lewes heter Rona, hvor det finnes et gammelt kapell og keltiske kors (se Ronan av North Rona). En liten øy på vestkysten av Mainland i Shetland kalles St Ronan’s Isle, den blir en øy bare ved høyvann. Sognekirken på Iona het Teampull Ronain og dens kirkegård het Cladh Ronain.

Ronan sies å ha vært abbed av Kingarth (Cinngrad) i grevskapet Bute eller Buteshire, hvor han døde i 737. Hellige kilder bærer hans navn i Strowan i Perthshire, Chapelton i Strathdon i Aberdeenshire og The Butt of Lewis (nordspissen på øya Lewis). Sistnevnte er berømt for å kurere galskap. Ronan minnes mange steder på Hebridene. Hans minnedag er 7. februar.

Kilder: saintwiki.com, isle-of-man.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juli 2015

av Per Einar Odden publisert 10.07.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:03