Den hellige Rusticus av Trier (d. 574)

Minnedag: 14. april

Den hellige Rusticus levde på 500-tallet og står på listen over biskoper av Trier, noe som imidlertid bare bevitnes av den (upålitelige) biografien om den hellige Goar, som ble skrevet på midten av 700-tallet i klosteret Prüm. Goars hellighet gikk biskopen på nervene, og han prøvde å anklage eneboeren for alle slags ting, som at han drev med hekseri og var besatt av djevelen.

Da en mann fra byen kom til biskopen med et hittebarn, trodde han at han endelig kunne avsløre Goar som en djevelens person, så Goar måtte avsløre hvem som var barnets far og mor. Goar stilte deretter spørsmålet til det tre dager gamle barnet, som sa: «Biskop Rusticus her er min far!» Umiddelbart falt biskopen på kne for Goars føtter, bekjente at han faktisk hadde syndet og ba om tilgivelse.

Goars ble renvasket for anklagene om trolldom og seksuell urenhet (han skulle ha vært far til et utenomekteskapelig barn) av kong Sigebert I av Austrasia (561-75) i Metz. Rusticus ble avsatt på grunn av sitt angrep og fordi han ble anklaget for å leve i luksus. Goar ble tilbudt det ledige bispesetet i Trier, men vendte tilbake til sin eneboerhytte. Rusticus gjorde bot ved å frasi seg sitt bispesete og satte seg under Goars veiledning som eneboer.

Der levde han i syv år til han døde i 574 (?). Han hviler i kirken St. Paulinus i Trier. Rusticus var muligens innsatt av kong Klotar som motbiskop i den tiden biskop Niketius (526-66) var fordrevet. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er 14. oktober.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Bautz, Heiligenlexikon, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. oktober 1998

av Webmaster publisert 27.10.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:52