De hellige Rusticus og Eleuterius av Paris (d. 258?)

Minnedag: 9. oktober

Halshoggingen av Dionysius, Rusticus og Eleuterius av Paris, fra tympanet (gavl over dør) på nordportalen til Basilique Saint-DenisDen hellige Rusticus (fr: Rustique) var prest og den hellige Eleuterius (fr: Éleuthère) var diakon, og de levde på 200-tallet i dagens Frankrike. De var ledsagere til den hellige biskop Dionysius av Paris. Under en kristenforfølgelse i andre halvdel av 200-tallet ble de alle tre arrestert av den romerske guvernøren Fescenninus Sissinnus og satt i fengsel. Der led de lenge før de ble halshogd på det stedet i Paris som nå kalles Montmartre, «Martyrhøyden». Dette skjedde en 9. oktober rundt 258 (rundt 285?). Deres lik ble kastet i Seinen, men berget og gravlagt.

Rusticus og Eleuterius har minnedag den 9. oktober, samme dag som Dionysius, mens gjenfinningen av deres relikvier feires den 23. mars. Deres navn står i Martyrologium Romanum.

Kilder: Attwater/Cumming, Butler (X), Benedictines, Delaney, Bunson, Schauber/Schindler, Patron Saints SQPN, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden Opprettet: 8. oktober 2013

av Per Einar Odden publisert 08.10.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:03