Den hellige Rufus av Metz (d. ~400)

Minnedag: 7. november

Den hellige Rufus (= den rødhårete) (Ruffus, Rucellus; fr: Ruf) ble født en gang på 300-tallet i romersk Gallia. Den romerske militærleiren Mediomatricum (i dag Metz i Lorraine i Frankrike) var allerede på begynnelsen av 300-tallet sentrum for et bispedømme. Rufus ble den niende biskop av Metz rundt 370 etter biskop Viktor II, og han var biskop i 29 år. Han er muligens identisk med den Rufus av Metz som nevnes rundt 386 i forbindelse med kontroversen om priscillianismen. Han skal ha vært anklager i prosessen mot priscillianerne.

Rufus døde rundt 400 i Metz og ble gravlagt i krypten i kirken Saint-Clement ved siden av sin etterfølger, den hellige Adelfus. Mellom 830 og 844 ble relikviene av de to biskopene flyttet. Adelfus kom til Neuweiler i Alsace, mens Rufus kom til Odernheim i bispedømmet Mainz i Pfalz, i det benediktinerklosteret som var grunnlagt der på Disibodenberg rundt år 700. Der ble hans relikvier oppbevart i en kirke som bar hans navn.

Men hans historie er rent legendarisk. Hans navn ble satt inn på en senere tidspunkt i et eldre manuskript av Martyrologium Hieronymianum. Han nevnes ikke i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004), men hans minnedag i det førkonsiliære Martyrologium Romanum var 7. november:

Metis, in Gallia, sancti Rufi, Episcopi et Confessoris.

I Metz i Gallia, den hellige Rufus, biskop og bekjenner.

Minnedagen 7. november minnes egentlig translasjonen til Odernheim, mens 27. mai blir ansett som hans dødsdag. Han nevnes også den 11. mai sammen med den hellige biskop Agatimber (Agatimbrus; fr: Agathimbre) (512-25), den 22. biskop av Metz.

Kilder: Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, Gorys, KIR, CE, CSO, CatholicSaints.Info, Bautz, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, de.wikipedia.org, fr.wikipedia.org, zeno.org, saarland-biografien.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 11. august 2006 - Oppdatert: 11. januar 2016

av Webmaster publisert 11.08.2006, sist endret 11.01.2016 - 17:36