Den hellige Sabinian av Troyes ( -275(?))

Minnedag: 29. januar

Den hellige Sabinian (fr: Savinien, lat: Sabinianus) er en martyr som æres i Troyes i Frankrike. Han skal ha lidd martyrdøden i Rilly ved Troyes under en av de tidlige forfølgelsene, muligens under Aurelian ca 275.

Den franske tradisjonen hevder at Sabinian var hedning og kom fra Samos. Han var desillusjonert over samfunnet og moralen der, slik at han flyktet derfra til Gallia sammen med sin søster, den hellige Sabina av Troyes. Der ble de omvendt og døpt av den hellige Patroclus, som senere martyrdrept ca år 259.

Sabinian fortsatte Patroclus' arbeid i ca 26 år, og han forkynte og døpte i området rundt øvre Seinen, og mange ble omvendt. Da Sabinian ble brakt for retten for keiser Aurelian, hånte han de keiserlige trusler og nektet å avsverge sin kristne tro. Piler og bål klarte imidlertid ikke å ta livet av ham, så til slutt ble han halshogd.

Sabinians minnedag er 29. januar. Han avbildes vanligvis med halsen gjennomboret av et sverd, noen ganger sammen med søsteren Sabina. De æres begge spesielt i Troyes.

av Webmaster publisert 27.06.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:52