Den hellige Sabas av Pskov (d. 1495)

Minnedag: 28. august

Den hellige Sabas av Pskov (d. 1495)

Den hellige Sabas (Sabbas, Sabba, Saba, Sava, Savas; ru: Savva; Савва) ble født på 1400-tallet, trolig i Serbia. Han mottok tonsuren og ble munk på Athosfjellet i Hellas. Deretter dro han til Russland, hvor han først ble munk i klosteret Guds Mor (Svjatogorskij). Dette klosteret lå nær Pskov (tidligere skrevet Pleskov), en gammel by ved elven Velikaja i det nordvestre Russland, rundt to mil øst for grensen til Estland.

Han ble valgt til abbed i dette klosteret, men han flyktet fra menneskelig heder og dro for å finne større ensomhet langs elven Tolva, i klosteret til den hellige Eufrosynos. Til slutt trakk han seg tilbake til fullstendig avsondrethet i området rundt innsjøen Krypets, femten verst fra Tolva, og der bosatte han seg alene i en liten hule i de ugjennomtrengelige skogene. Verst er en foreldet russisk lengdeenhet som er definert som 500 sazhen lang, det vil si at en verst er 3500 fot (1066,8 meter).

Hans føde var vann og brød, og på onsdager og fredager spiste han ingenting. Mens han levde som eremitt, ble han angrepet av urene ånder, men han vant alltid over dem gjennom bønn. Etter flere år i ensomhet begynte flere disipler som lengtet etter et liv i villmarken å samle seg rundt Sabas. De ba ham om å grunnlegge et kloster og å bygge en kirke til ære for Johannes Teologen. Sabas nektet å bli hegumen (abbed) i klosteret og overlot dets ledelse til munken Kassian. Heller ikke der var Sabas i stand til å skjule sin berømmelse og betydning. Mange kom ut fra Pskov til den asketiske starets (eldste), og han helbredet og formante dem, men han tok aldri imot noen gaver fra dem.

Fyrst Jaroslav Vasiljevitsj Obolenskij av Pskov besøkte ofte klosteret, men en gang hadde han også med seg sin syke hustru for å treffe Sabas. Sabas sendte ham da et budskap som sa: «Den eldste, synderen Sabas, forbyr deg, fyrste, å komme inn i klosteret med fyrstinnen. Vår regel her sier at kvinner ikke får komme inn i klosteret. Hvis du ignorerer denne faderlige ordre, vil din fyrstinne ikke bil helbredet». Fyrsten ba da om unnskyldning, siden det var av uvitenhet han var på nippet til å bryte regelen. Sabas kom da ut gjennom klosterporten med brødrene og holdt en moleben (forbønnsgudstjeneste) der, og fyrstinnen ble helbredet for sin sykdom. I 1487 fikk Sabas gjennom fyrstens formidling en kontrakt på land for klosteret. Den takknemlige fyrsten bygde en bro til klosteret gjennom myrene og sumpene, 1400 sazhen lang (9800 fot = 2987 meter). Blant Sabas' besøkende i Krypets nevnes også abbed Dositheos.

Den kloke munken lærte legfolket å vokte sin renhet, og han minnet dem om apostelens befaling mot dem som besudlet kroppen (1.Kor 6,9-10). Han formante de rike og dommerne til ikke å skaffe sitt levebrød på beskostning av de fattige og å beskytte den rettskafne sannhet. Han minnet ofte alle på å unngå krangler og fiendskap, å bevare kjærligheten og freden og å overse andres feil gjennom imøtekommenhet, slik som de i sin tur har tilgitt oss.

I klosteret var det innført et strengt cenobittisk liv helt fra begynnelsen. Når et tilstrekkelig antall brødre og de nødvendige midler var samlet, fantes det ikke annet i en munks celle enn to ikoner, munkedrakten og den brisken han lå på for å hvile. Gjennom denne fattigdommen underviste han brødrene. Han kommanderte dem også til å dyrke jorden med sine egne hender. Han sa: «Hvordan kan vi kalle de gamle asketene våre fedre hvis vi ikke lever deres form for liv? Hvordan kan vi regnes for deres barn? De var hjemløse og fattige, de tilbrakte tiden i huler og i villmarken, og for Herren underkastet de med alle sine krefter kjødet under ånden. De kjente ingen hvile verken dag eller natt. Vi skulle elske det gode, mine barn, og vise vår kjærlighet til ham ikke bare med ord eller ved vår måte å kle oss på, men ved handlinger: ved kjærlighet til hverandre, med tårer, med faste, med all slags måtehold, akkurat slik de gamle fedrene gjorde».

Sabas døde den 28. august 1495. På hans grav skrev hans disipler: «Jeg er munken Sabas, synderen, som er påført mange smerter på dette sted for Herren». Sabas sviktet heller ikke sitt kloster etter sin død, og mange ganger kom han til dets forsvar. En gang kom røvere til klosteret om natten, og de så en opphøyd eldste som holdt en stav i hånden og som truende ga dem ordre om å gjøre bot. Om morgenen fikk de høre at de ikke fantes en slik eldste i klosteret, og de forsto at det hadde vært den hellige Sabas i egen person. Lederen for røverne gjorde bot for hegumenen og ble værende i klosteret.

Sabas var høyreist, med et skjegg grått som snø, rund og tykk og ikke svært lang. Slik viste han seg for munken Jesaja midt på 1500-tallet og viste ham hvor han skulle finne hans intakte levninger. Disse ble avdekket i 1554 da det ble gravd ut fundamenter til en ny steinkirke. Mange mirakler skjedde ved hans relikvier. I 1555 samlet presten Basilios fra Pskov Sabas' biografi etter anmodning fra brødrene i Krypets, og hans minnedag ble etablert på dødsdagen 28. august. Han kalles Sabas av Pskov eller Sabas av Krypets (ru: Savvas Pskovskij eller Krypetskij).

av Webmaster publisert 23.01.2010, sist endret 28.11.2015 - 02:52