Den hellige Samthann av Clonbroney ( -739)

Minnedag: 18. desember

Den hellige Samthann (Samthan, Samthana) ble født på 600-tallet i Irland. Hun grunnla et kloster i Clonbroney (Cluain-Bronach) i grevskapet Longford. Hennes sene biografi sier at hun ble oppfostret av kongen av Cairbre Gabhra som ble kalt Cridan. Det ekteskapet som ble arrangert for henne, ble hindret av et mirakel, og hun ble nonne under den hellige Cognat i Ernside i Donegal. Derfra flyttet hun til Clonbroney.

Denne kilden har også bevart noen av hennes utsagn. Da en munk spurte henne om hvilken kroppsholdning man skulle ha under bønn, svarte hun: «Be i alle stillinger, stående, sittende, knelende eller liggende». En annen sa at han ville oppgi studiene for å kunne be mer, men da svarte hun at han aldri ville bli i stand til å samle tankene og be hvis han forsømte sine studier. Da en tredje sa at han skulle reise på en pilegrimsreise, svarte hun at himlenes rike kunne nås uten å krysse havet og at Gud er nær alle som kaller på ham.

Samthann ville ikke akseptere store eiendommer for sitt kloster og foretrakk å leve i fattigdom, med bare seks kyr som utgjorde kommunitetens buskap. Hun døde i 739 og hennes minnedag er 18. desember. Denne berømte helgenen er inkludert i både litaniet og kanon i Stowe-missalet. Hennes kult ble introdusert i Salzburg i Østerrike av den hellige Virgilius, den irske munken som ble biskop av Salzburg og kan ha kjent henne.

av Webmaster publisert 08.08.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:52