Den hellige Senzius av Spoleto (400-t)

Minnedag: 25. mai

St Senzius avbildes trolig på denne fresken fra San Salvatore sammen med St ConcordiusDen hellige Senzius levde på 400-tallet i Italia. Hans navn skrives også Sentius og Sentias, som har blitt til dagens italienske Senzio, Senzia, Sensia. En legende forteller at han levde på 400-tallet og var en prest og evangelist som også arbeidet som skomaker. Han kom til Spoleto i regionen Umbria i Midt-Italia, hvor han levde som eremitt på en høyde kalt Cicianus (Colle Ciciano). Han drepte en drage på toppen av høyden og bygde et baptisterium (dåpskapell) på stedet. Dette kan ha vært på stedet for den tidligere kirken San Michele Arcangelo. En inskripsjon fra 1600-tallet reproduserte en eldre en som fortalte om en døpefont der i 428, det året Flavius Constantius Felix og Flavius Taurus var konsuler.

Da Senzius døde, åpenbart av naturlige årsaker selv om han ofte kalles martyr, bygde folket i Spoleto en basilika over hans grav og feiret hans fest der hvert år. Dette antyder at det var en kirke i Spoleto viet til St Senzius på den tiden da legenden ble skrevet. Dette var trolig den kirken som nå er kjent som San Salvatore, som med sikkerhet var kjent som Santi Concordio e Senzia på 1100-tallet og dokumentert i 1064 som Monasterium sancti Concordi. Relikviene av disse helgenene er bevart i et skrin (1727) med en identifiserende inskripsjon som kan reprodusere en eldre en. Den hellige Concordius av Spoleto var en martyr på 100-tallet.

Senzius æres også i Blera, middelalderens Bieda sør for Viterbo, i dagens provins Viterbo i regionen Lazio i Midt-Italia. Han er andre skytshelgen for Blera etter den hellige Viventius (San Vivenzio). Der hevdes det at han levde og døde ved Blera, og at noen relikvier senere ble brakt til Spoleto, hvor det ble reist en basilika over dem. Både i Spoleto og i Blera feires han den 25. mai.

Den nåværende kirken San Nicola i Blera ble opprinnelig viet til San Sensia. Et bilde av ham finnes i kollegiatskirken i Blera. I det første kapellet til høyre, som er viet til SS. Sacramento, er det et stort banner som viser en monstrans, og under den er Senzius, Viventius og Vår Frue opptatt i himmelen i bønn. Fra Blera kom også to paver: Sabinian I (604-06) og Paschalis II (1099-1118).

Kilder: santiebeati.it, zeno.org, ktucitywalks.co.uk - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. juni 2012

av Per Einar Odden publisert 06.06.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06