Den hellige Severian av Mende (200-t)

Minnedag: 26. januar

Den hellige Severian (fr: Sévérien; lat: Severianus) skal ha vært den første biskop av Mende i den historiske provinsen Gévaudan i Gallia, det nåværende departementet Lozère i regionen Languedoc-Roussillon i Frankrike (fra 2016: regionen Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées).

Ifølge sene legender dro den hellige Martial av Limoges (d. ca 250) gjennom territoriet til stammen Gabali (Gévaudan), hvor Mende er hovedstad, og der utnevnte han sin hellige disippel Severian (fr: Sévérien) til den første biskopen. Dette skal ha vært i begynnelsen av det første århundret, men franskmennene ynder jo å kalle sitt land for «Kirkens eldste datter» (la fille aînée de l'Église), og det oppsto tidlig behov for å pynte litt på historiene for å flytte kristningen av Frankrike til apostlenes tid. I virkeligheten fikk nok ikke Gévaudan noen biskop før på 200-tallet.

Den gangen hersket en hedensk fyrste i dette området, som Severian omvendte til den katolske tro og døpte. Da fyrsten døde uten etterkommere, ga han alt han eide til bispekirken i Gévaudan. Dette ifølge tradisjonen og propriet i Mende.

Lenge ble Severian feiret som den første biskopen for Gabali, men Gabriel-Florent de Choiseul Beaupré (1685-1767), biskop av Mende (1723-67), fjernet Severians navn fra bispelisten på 1700-tallet, for det var snakk om en sammenblanding med biskop Severian av Jableh (Gabala) i Syria (Javols = Gabalum). Dermed ble Privatus regnet som den første biskopen av Javols/Mende. Men på dagens bispeliste for Mende står imidlertid Severian fortsatt på første plass, etterfulgt av Privatus. Det er imidlertid Privatus som er skytshelgen for byen og bispedømmet Mende.

Det første bispesetet ble lagt til Anderitum eller Gabalum (nå Javols) (Dioecesis Gabalensis), og ikke Mende, som på denne tiden bare var en liten landsby. Bispesetet ble flyttet fra Javols til Mende på midten av 900-tallet, etter at Javols ble hardt skadet under folkevandringene på 400-tallet og aldri kom seg etter det. Da skiftet bispedømmet også navn til Mende (Dioecesis Mimatensis). Biskop Stefan (fr: Étienne) (d. ca 951) var den første til å signere som biskop av Mende.

Severians minnedag er 26. januar (noen kilder sier 25. januar).

Kilder: Infocatho, zeno.org, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. januar 2016

av Per Einar Odden publisert 19.01.2016, sist endret 19.01.2016 - 09:10