Den hellige Shio av St Davit Garedsja og tre ledsagere (d. 1696)

Minnedag: 1. juni

nullDe hellige David, Gabriel og Paulus

Den hellige Shio levde på 1600-tallet i Georgia. Han ble født i landsbyen Vedzisi i regionen Kartli. Hans foreldre Papuna og Tamar var velstående og svært innflytelsesrike. De hadde åtte barn, fem sønner og tre døtre. Etter at deres foreldre døde, kranglet Shios brødre så intenst om arven at den eldste broren til slutt drepte den yngste. Dypt rystet over denne tragedien ville Shio trekke seg tilbake fra verdens forfengelighet, en verden hvor bror kan myrde bror og en sønn kan myrde sin far.

Shio fortalte sin åndelige veileder om sin lengsel, og han ble rådet til å reise til klosteret Davit Garedsja og motta tonsuren som munk. Faktisk hadde abbeden der, p. Onopre (Machutadze), flere ganger tidligere invitert Shio til klosteret og sagt: «Kom, broder Shio, og la oss ende våre liv her». Med stor glede mottok nå abbed Onopre Shio, som allerede ble æret av mange for sin tro og sin kyskhet. Han viste ham til en celle og kledde ham som en novise.

Shios utrettelige innsats, hans ydmykhet og manifesterte kjærlighet til sine brødre inspirerte mange til å søke hans råd. Abbeden selv betrodde ofte Shio å administrere klosterets affærer når han selv var fraværende. En gang abbeden dro for å ordne noen forretninger utenfor klosteret, etterlot han Shio med ansvaret. Etter vesper (kveldsbønn) og et måltid gjorde de utslitte brødrene seg klare til å gå til ro da en bande røvere fra Dagestan plutselig stormet klosterområdet. De ransaket klosteret og tok hieromunk Shio ril fange sammen med de tre munkene David, Gabriel og Paulus og drepte dem. Noen av brødrene som var igjen, prøvde å flykte, men de ble tatt og brutalt drept.

Cellene i klosteret Davit Garedsja var dynket i blod. Men dagestanerne var fortsatt ikke fornøyd, så de tok og ødela nesten alt som fantes i klosteret. De stjal noe av messeklærne, og resten skar de i biter og kastet dem i en bekk. Deretter ble de hellige ikonene hakket i småbiter med deres økser.

Med velsignelse fra landets katolikos og etter kongens ordre ble de lemlestede relikviene av de hellige martyrene gravlagt i borggården sør for graven til den hellige David av Garedsja. Shio kalles Martyr Shio den nye, Shio av Akhakalakhi eller, sammen med de andre, «Patre drept av dagestanerne». Deres minnedag er 1. juni. Shio står oppført som drept i 1696, mens de andre tre har dødsår «1696-1700».

Kilder: oca.org  - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 15. september 2013

 

av Per Einar Odden publisert 15.09.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:04