Den hellige Sinech av Crohane (500-t)

Minnedag: 5. oktober

Den hellige Sinech (Sineach, Sinche, Senachia, Sinchea, Segnic) levde i Irland på 500-tallet. Hun er skytshelgen for sognet Crohane i grevskapet Tipperary. Martyrologiet fra Donegal minnes henne den 5. oktober og sier at hun var datter av Fergna av Cruachan Magh Abhna og tilhørte folket Eoghan More. Forfatteren av Donegal-martyrologiet tar feil når han plasserer Magh Abhna i Caenraighe, nå kjent som Kenry, et baroni i grevskapet Limerick på sørsiden av elven Shannon, mens det ligger på grensen til grevskapet Kilkenny.

Rev John O'Hanlon i Lives of the Irish Saints (Dublin, 1875) sier at hun også nevnes den 5. oktober av den hellige Oengus («the Culdee») (Aengus) av Clonenaghs martyrologium Félire eller Festilogium (Félire Óengusso), som «datter av Fergna av Cruachan Muige Abnae i Onacht Cashel». Maurice Lenihan sier at denne jomfruen er sannsynligvis søster av den hellige biskop Senach av Clonard (500-t), som sammen med de hellige Ruadan av Lorrha (d. ca 584) og Kolumba av Terryglass (d. 552) var blant elevene og disiplene av den hellige Finnian av Clonard (d. ca 549) (Finian, Finnen) i hans skole i Clonard ved elven Boyne i grevskapet Meath i provinsen Leinster i det østlige Irland. Hvis Maurice Lenihan har rett, må Sinech ha levd mellom år 500 og 600.

Sognet Crohane i baroniet Slieveardagh grenser i vest til sognet Killenaule, i øst til sognet Mowney og i nord og nordøst til sognene Lickfinn og Ballingarry. Dr. O'Donovan sier at Crohane må identifiseres med Sinechs Cruachan, og benevnelsen Magh Abhna har forvandlet til nabosognet Mowney. O'Donovan sier også at Crohane tidligere var Cruachan i Eóganacht Chaisil. Det kjennes ingen biografi om Sinech. O'Hanlon sier at hennes fest ble feiret i Ballingarry den 5. oktober helt frem til 1810.

I helgenkalenderen er det fire eller fem helgener ved dette navn, alle hellige jomfruer. Ved siden av Sinech av Crohane er det snakk om de hellige Sinech av Srath eller Srath Fronn (14. februar), Sinech av Coolbanagher i grevskapet Queen's County (22. august), Sinech av Cluainleth-theangadh, som dr. O'Donovan mente var det opprinnelige navnet på Taughshinny nær Ballymahon i grevskapet Longford (9. november), og Sinech av Teaghshince (nå Kilshine) nær Navan i grevskapet Meath (4. desember). Det synes imidlertid klart at de to sistnevnte er en og samme person.

av Webmaster publisert 24.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:52