Den salige Stefan Kim Won-jung (1813-1866)

Minnedag: 20. september

107. Den salige Stefan Kim Won-jung, koreansk legmann, ble født i 1813 i Balaegi i Jincheon i Chungcheong-do i Sør-Korea (nå: Myeongam-ri i Baekgok-myeon i Jincheon-gun i Chungbuk). Han var snill og vennlig av natur, og hans tro på Gud var velkjent blant katolikkene. Hans fetter Peter Kim Seon-hwa bodde i nabohuset.

Da Byeongin-forfølgelsen brøt ut i 1866, ble regjeringskontoret i Jincheon informert om katolikkene i Balaegi. Den øverste funksjonæren sendte dem en beskjed og ga dem ordre om å «overgi alle katolske bøker til regjeringskontoret som et tegn på at dere vil forlate deres religion, og overgi dere til politiet». Etter denne notisen ble mange katolikker i Balaegi overrasket og skremt og brakte sine bøker til funksjonæren og bedyret at de ikke trodde på sin religion lenger.

Stefan Kim avslo imidlertid å adlyde og sa: «Jeg er katolikk. Hvordan er det mulig å forsake Den katolske kirke?» Han nektet også å innlevere sine bøker og å gå til politiet. Da de hørte dette, bebreidet alle katolikkene inkludert ikketroende i Balaegi ham for den faren dette kunne forårsake for dem. Stefan Kim aksepterte alle bebreidelser og kritikk. Den 10. november 1866 (den 4. oktober etter månekalenderen) sendte myndighetene en ny beskjed og ga alle katolikker i Balaegi ordre om å komme til regjeringskontoret. Stefan Kim sa til katolikkene: «Hvis vi går, vil vi alle dø. Bare de som har en sterk nok tro til å dø for Gud, bør gå».

Da politiet kom dagen etter, overga ti katolikker i Balaegi seg, inkludert Stefan Kim, og de ble arrestert på stedet. I regjeringskontoret spurte den øverste funksjonæren dem: «Hvem tilhører de bøkene som dere brakte hit for noen dager siden?» Stefan Kim svarte: «De er mine», selv om han ikke brakte med seg noen bøker. Da fengslet politiet ham straks. Alle bortsett fra kateketen Sin Seong-sun og to andre, sverget å forlate sin religion.

Regjeringskontoret i Jincheon fengslet dem for 25 dager, og den 6. desember (den 30. oktober etter månekalenderen) ble de overført til Gongju. Stefan Kim skrev til sin yngre bror før han ble sendt til Gongju: «Jeg er beredt til å dø for Herren. Prøv å være en trofast katolikk. La oss møtes i himmelen». Til sin hustru skrev han: «Vi er alle Guds skapninger. Ta godt vare på barna og adlyd Herren dag og natt. Etter døden la oss møtes i himmelen. Jeg fortjener ikke å dø som martyr, men jeg stoler på Herren og håper å komme til himmelen. Ikke forvent å se meg igjen i denne verden».

Guvernøren i Gongju fengslet straks Stefan Kim og hans ledsagere. Det er ikke kjent hva slags straff de fikk. Det er likevel klart at alle av dem bekjente sin tro helt til slutten. De ble hengt og døde som martyrer den 16. desember 1866 (den 10. november etter månekalenderen) i Gongju i Chungcheong-do. Stefan Kim var 53 år gammel. Hans yngre bror kom til Gongju for å finne levningene av de fire martyrene og gravla dem på et passende sted.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05