Den salige Stefan av Ungarn, martyr (1309-1334)

Minnedag: 13. november

Den salige Stefan (ung: István) ble ifølge fransiskanernes krønike født i 1309 i Nagyvárad i Ungarn (ty: Grosswardein; lat: Magnovaradinum), nå Oradea i Romania. Som svært ung trådte han inn i fransiskanerordenen (Ordo Fratrum Minorum – OFM). Han ble tatt til fange og fengslet i landsbyen Szentjános (serb: Barice, Барице; rom: Sân Ianăș; ty: Sankt-Johann), som i dag ligger i Vojvodina i Serbia. Men under store vanskeligheter klarte han å rømme til Saray i Tatarstan (ung: Tatárföld), som trolig er Szelitrenoje ved Volga.

Men der fornektet han troen og ble muslim. Men snart følte han et forferdelig samvittighetsnag, og han innså sin overtredelse og beklaget den sterkt. Derfor fornektet han offentlig den muslimske tro, og som straff ble han dømt til å brennes på bålet. Men brannen sluknet to ganger på mirakuløst vis, så da ble han brutalt henrettet med sverd og spyd. Det skjedde den 22. april 1334, og han var 25 år gammel.

Etter Stefans martyrdød fant det senere sted fantastiske helbredelser, så relativt snart ble han berømt i historien. Hans minnedag oppgis til 13. november, som er en fellesfeiring av alle ungarske hellige og salige uten en egen minnedag.

Kilder: katolikus.hu, lexikon.katolikus.hu, kincseslada.hu, szent.blog.hu - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. mars 2016

av Per Einar Odden publisert 28.03.2016, sist endret 28.03.2016 - 14:27