Den hellige Sabas av Visjera (~1380-1461)

Minnedag: 1. oktober

Den hellige Sabas av Visjera (~1380-1461)

Den hellige Sabas (Sabbas, Sabba, Saba, Sava, Savas; ru: Savva; Савва) ble født rundt 1380 i Russland. Han var sønn av bojaren (adelsmannen) Ivan Borozda av Kasjin, en by i Tver Oblast ved elven Kasjinka, en sideelv til Volga, tyve mil fra Moskva. Helt fra barndommen gjorde han seg bemerket for sin fromhet. Først levde han et asketisk liv i villmarken ved klosteret St. Sabas (Savvino) i Tver, som ble grunnlagt i 1397 og nedlagt i 1784. På stedet ligger nå landsbyen Savvino i Tver Oblast. Der valgte brødrene ham til hegumen (abbed).

Men Sabas skydde all heder, så han dro til Athosfjellet i Hellas, hvor han arbeidet med å kopiere gudstjenestebøker. Da han vendte tilbake til Russland fra Athos, valgte han seg et ensomst sted for sitt asketiske liv, syv verst fra Novgorod ved bredden av elven Visjera. Verst er en foreldet russisk lengdeenhet som er definert som 500 sazhen lang, det vil si at en verst er 3500 fot (1066,8 meter).

Med velsignelse fra erkebiskop Simon av Novgorod organiserte han i 1418 et lite kloster der til ære for Kristi Himmelfart. Sabas satte opp en søyle nær klosteret og levde oppå den som stylitt (søylehelgen). Han klatret ned bare på lørdager og søndager for å delta i feiringen av de hellige mysterier og ta del i medbrødrenes fellesliv. Han døde i 1461, åtti år gammel, etter å ha utnevnt som sin etterfølger disippelen Andreas, som var kjent for sitt strenge og asketiske liv.

Den lokale kulten for Sabas ble etablert under erkebiskop Jona av Novgorod (d. 1470) i forbindelse med helbredelsen av hegumenen av klosteret Sava-Visjera. Erkebiskop Jona ga ordre om at det skulle males et ikon og komponeres en kanon. Den allmenne herliggjøringen (helligkåringen) fant sted på konsilet i Moskva i 1549. Gudstjenesten for ham ble skrevet av hieromunken Pakhomios av Serbia. Hans minnedag er 1. oktober. Han kalles også Sabas Stylitten på grunn av sitt liv oppå en søyle.

av Webmaster publisert 23.01.2010, sist endret 28.11.2015 - 02:54