De hellige Teresa Chen Qingjieh og Rosa Chen Aijieh ( -1900)

Minnedag: 28. september

Teresa Chen Qingjieh og Rosa Chen Aijieh ( -1900) To av De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret

Den hellige Teresa Chen Qingjieh [Tch'enn-Kinn-Tsie, Chen Tinjieh] ble født i 1875 og hennes søster, den hellige Rosa Chen Aijieh [Tch'enn-Kai-Tsie] i 1878 i landsbyen Feng i distriktet Qi i provinsen Hebei i Kina. De ble døpt katolsk som barn. De var ulike av temperament, Teresa var mer seriøs og reservert, mens Rosa var mer livfull. Begge var sterke i sin tro.

I 1900 brøt det såkalte bokseropprøret ut i Kina. For bakgrunn, se De 56 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. Det startet i provinsen Shangtu [Shandong], hvor bokserne nedkjempet europeerne. Den 5. juli 1900 samlet de to søstrene en gruppe av venner og slektninger slik at de var ti i alt. De leide en vogn for å flykte til nabolandsbyen Hoang-eul-ying. Men de ble tatt av bokserne på veien. Kusken tryglet bokserne om å spare kvinnene og barna, men han ble halshogd som svar. To gutter på 12 og 17 år, fettere av familien Chen, ble også halshogd og deres mødre ble såret.

Tre andre unnslapp. Med to døde, tre alvorlig såret og tre flyktet var det bare søstrene Chen igjen. Dem ville bokserne ta med seg, men de nektet å dra og ga i stedet bokserne ordre om å fjerne seg fra dem. Deretter knelte de ned på veien og ba: «Jesus, redd oss! Hellige Guds mor, beskytt oss!» Den ene av bokserne begynte å trekke Teresa bort, men hun sloss med ham. Da stakk bokseren henne med en kniv og hun døde av såret. Rosa ble redd da hun så dette, så hun ga dem alle sine penger sammen med vognen. Da bokserne så at hun ble svakere, sa de til henne: «Gi opp din tro og kom med oss. Vi skal ikke drepe deg». Da Rosa forsto at det var frafall (apostasi) hun ble bedt om, gjentok hun i hemmelighet: «Jesus, ha nåde med meg». Dermed fikk hun motet tilbake og sloss med bokserne, som ble sinte og knivstakk henne.

Senere kom de tre som hadde flyktet, tilbake om natten og fant de to søstrene. Rosa var fortsatt i live, og hun smilte og resiterte rosenkransen. Hun led av sterk tørst, men det fantes ikke noe vann. Til slutt kom det noen redningsmenn og brakte de to søstrene til den neste landsbyen. Rosa døde på veien. Hun var 22 år gammel, mens Teresa var 25.

De ble saligkåret den 17. april 1955 av pave Pius XII (1939-58) sammen med fire jesuittpatere og 50 andre kinesiske katolikker som var utvalgt blant det store antallet martyrer under Bokseropprøret. De første martyrene fra bokseropprøret var saligkåret i 1946, se De 29 martyrene fra det kinesiske bokseropprøret. De ble alle helligkåret den 1. oktober 2000 på Petersplassen i Roma av pave Johannes Paul II blant de 120 martyrene fra Kina (den hellige Augustin Zhao Rong og hans 119 ledsagere).

Hans minnedag sammen med de andre martyrene fra Kina er 28. september.

av Webmaster publisert 15.10.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:54