Den hellige Tenenan av Léon (d. ~635)

Minnedag: 16. juli

Skytshelgen for Plabennec, Trégarantec og for Carantec (sammen med Carantoc)

Den hellige Tenenan (Tininor, Ternog, Ternoc; fr: Ténénan, Thénénan, Ténéran; lat: Tenenanus, Tinodorius) ble født en gang på 500-tallet i Britannia (eller Irland). Han var prins, og som trettenåring kom han for å bli utdannet av den hellige Carantoc av Ceredigion (ca 470-ca 540), som da oppholdt seg i Irland. Da han vokste opp, dro han til det britiske kongehoffet, trolig kong Arthurs. Imidlertid ble han så plaget av damene at han ba om spedalskhet for å vansire sitt vakre ansikt. Alt skjedde som han ønsket, og vendte tilbake til Carantoc. Den walisiske helgenen ga ham da et varmt bad, og spedalskheten ble helbredet. Tenenan insisterte på at Carantoc skulle bade etter ham, og dermed ble det avslørt at hans lærer bar syv tunge jernbelter rundt midjen som en botferdig synder.

Tenenan fikk beskjed fra en engel om å forlate Irland, og han spurte sin mester om råd. På Carantocs anvisning dro han sammen med de hellige Senan og Ciaran over havet til Armorica eller Aremorica (fr: Armorique), det gamle navnet på den delen av Gallia som inkluderer den nordvestlige spissen av Frankrike. De britiske emigrantene ga regionen sitt nåværende navn Bretagne (engelsk: Brittany; bretonsk: Breizh), opprinnelig Petite Bretagne («Lille Britannia») for å skjelne det fra Grande-Bretagne (Storbritannia).

Tenenan ble prest og deretter eremitt ved elven Elorn nær Léon i Bretagne. Der levde han lenge i ensomhet, men han kunne ikke hindre at flere troende kom for å slutte seg til den fromme eneboeren. Etter at den hellige Golvinus døde i 615, valgte folket Tenenan til biskop av Léon (Saint-Pol-de-Léon). Han ble bispeviet i katedralen der.

Tenenan døde rundt 635, trolig i Plabennec, hvor han hadde bygd en eneboerhytte i skogen og hvor hans relikvier lenge ble æret. Hans minnedag er 16. juli. Flere sogn er viet til ham. Landsbyen hvor han bodde som eremitt, tok hans navn, opprinnelig Lan-Tinidor, nå Landerneau (29220). I Bretagne grunnla han en rekke kirker til ære for Carantoc, som der kalles Caredec.

Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, Baring-Gould (3), KIR, CSO, Infocatho, fr.wikipedia.org, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 14.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05