Den hellige Theodosia av Konstantinopel (~700-745)

Minnedag: 29. mai

Den hellige Theodosia av Konstantinopel ble født rundt 700 i en adelsfamilie. Hun ble tidlig foreldreløs og ble til slutt nonne i klosteret St. Anastasia i Konstantinopel, i dag Istanbul i Tyrkia. På den tiden ødela keiserne Leo III Isaureren (717-41) og Konstantin V (741-55) alle bilder av Kristus, hans mor og helgenene (ikonoklasmen). Theodosia var spesielt glad i det ikonet av Kristus som hang over klosterets hovedinngang, men keiseren sendte en av sine offiserer for å ødelegge det ved å kaste det i bakken. Da han klatret opp en stige for å få tak i ikonet og utføre denne vanhelligende handlingen, ristet Theodosia stigen så hardt at offiseren falt ned og ble drept.

Men hun var ikke fornøyd med dette, så hun ledet en gruppe nonner for å steine palasset til den kjetterske patriarken av Konstantinopel, som støttet ødeleggelsen av bildene. Men myndighetene tok hevn. Alle disse krigerske kristne kvinnene ble straffet, men Theodosia, som hadde inspirert deres opprør, ble torturert på det grusomste før hun ble drept. Hun led martyrdøden den 29. mai 745 i Konstantinopel.

Hennes minnedag er dødsdagen 29. mai. Hennes navn står i Martyrologium Romanum (som Theodota). En annen minnedag er 18. juli, som muligens er en translasjonsdag. For hennes relikvier ble i middelalderen overført til en kirke i Konstantinopel som bærer hennes navn. Theodosia-kirken hadde dette navnet til 1400-tallet, men senere ble den omgjort til en tyrkisk moske.

av Webmaster publisert 08.08.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:54