Den salige Thomas Jang (1815-1866)

Minnedag: 20. september

108. Den salige Thomas Jang, koreansk legmann, ble født i 1815 i Neujiji i Suwon i Gyeonggi-do i Sør-Korea (nå: Yodang-ri i Yanggam-myeon i Hwaseong-si). Han var en fetter av den hellige Josef Jang Ju-gi, som led martyrdøden i 1866. De to fetterne ble katolikker sammen. Etter det viet de sine liv til Kirken. De måtte flytte fra et sted til et annet for å praktisere sitt religiøse liv. Josef Jang slo seg ned i Baeron i Chungcheong-do (nå: Guhak-ri i Bongyang-myeon i Jecheon-si i Chungbuk), mens Thomas slo seg ned i Baeti i Jincheon (nå: Yangbaek-ri i Baekgok-myeon i Jincheon-gun i Chungbuk). På den tiden bodde kateketen Simon Jang, som kan ha vært en slektning av Thomas, der. I Baeti observerte Thomas Jang trofast sine religiøse plikter, og han oppdro sin eneste sønn som en god katolikk. Venner og slektninger kalte ham alle «en god mann» fordi han var vennlig og god av natur.

Da Byeongin-forfølgelsen brøt ut i 1866, hørte Thomas Jang at mange katolikker var arrestert. Men han bestemte seg for å være der han var og følge Guds vilje i stedet for å unnslippe. Svært snart ble han og hans familie arrestert av politiet i Cheongju, som brøt seg inn i hans hus. De ble straks brakt til regjeringskontoret i Jincheon, og Thomas Jang måtte gjennomgå harde avhør og tortur. Forhørsdommeren sa: «Hvis du avsverger den katolske religion, vil jeg ikke drepe deg. Jeg vil gi deg din formue tilbake. Du vil ha et godt liv». Han svarte bestemt: «jeg kan gi opp liv og formue, men jeg kan ikke forråde Den katolske kirke».

Det varte ikke lenge før Thomas Jang ble overført til Cheongju, hvor soldater var stasjonert. Han ble avhørt og torturert igjen. Øverstkommanderende spurte ham: «Vil du ikke gi opp Den katolske kirke?» Thomas Jang svarte som før og sa: «Jeg kan ikke forråde Den katolske kirke selv om jeg må dø ri tusen ganger».

Thomas Jang ble dømt til døden. Han ble tatt med til «Jangdae» (nå: Nammunro 2-ga i Cheongju-si), hvor det militære kommandosenteret lå. På retterstedet så han sin gudsønn som skulle til å svikte Gud, og Thomas Jang sa» «Min sønn, du har trodd på Gud og tilbedt ham frem til nå. Hvorfor vil du redde ditt liv og miste denne anledningen til å dø for Gud? Hvordan kan du flykte fra Herrens straff i fremtiden?» Etter å ha sagt dette, la han halsen under bøddelens sverd og døde som martyr. Det skjedde en gang i 1866. Thomas Jang var 51 år gammel.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06