Den hellige Thyrsus av Apollonia og to ledsagere (d. 251)

Minnedag: 28. januar

Den hellige Thyrsus, statue i kirken San Tirso i Palas do Rei i Galicia i SpaniaDe hellige Leucius og Kallinikos. Thyrsus skytshelgen for Sistéron

De hellige Thyrsus (Thyrsos; sp: Tirso; fr: Thyrse), Leucius (Leukios, Lucius) og Kallinikos (Gallinicus; gr: Καλλινικος; lat: Callinicus) led martyrdøden i 251 i Apollonia i Frygia i Lilleasia (dagens Tyrkia). Det skjedde i forfølgelsene under keiser Decius (249-51). Sammen med dem skal også femten andre navnløse ledsagere ha lidd martyrdøden.

Da disse forfølgelsene begynte, dro mange kristne opp i fjellene for å søke tilflukt der. Thyrsus ønsket å overtale guvernøren Cumbricius (Combratius) gjennom tålmodighet og ved å forklare hva det betydde å være kristen. Men han ble da arrestert, og med føtter og hender bundet sammen ble han overlevert til torturistenes brutalitet, som trykte ut hans øyne og deretter knuste ham langsomt med tunge steiner. Tradisjonen sier at Thyrsus ble dømt til å sages i to, men sagen ble så tung at bødlene ikke klarte å bruke den.

Leucius var opprørt over guvernør Cumbricius’ inhumane oppførsel, så han opptrådte foran ham for å irettesette ham. Han ble straks arrestert og slått med stokker, hengt opp og oppskåret i sidene med jernriver, og deretter ble han halshogd. Kallinikos var en hedensk prest, men ved synet av de kristnes mot og tro, erklærte han seg som kristen selv. Han ble stengt inne i en trang kasse av tre, og der ble han langsomt saget i stykker av sine torturister. Han som ikke hadde mottatt dåpens vann, mottok sin dåp i blod v ed å synge den ene Guds og hans sønns Jesu Kristi pris.

Deres relikvier ble på 300-tallet brakt til Konstantinopel av pretor Caesarius, og derfra ble Thyrsus’ relikvier brakt til vesten, til Spania og Frankrike. Han har blitt påkalt i Sistéron i departementet Alpes-de-Haute-Provençe i regionen Provençe-Alpes-Côte d’Azur i det sørøstre Frankrike, hvor han er skytshelgen for den gamle katedralen Cathédrale Notre-Dame et Saint-Thyrse, samt i Limoges i departementet Haute-Vienne i regionen Limousin og i Oviedo i Asturias i Nord-Spania. Av denne grunn har Thyrsus hatt et fullt officium i den mozarabiske liturgien. En kirke fra 1100-tallet var også viet til ham i Châteauponsac i Haute-Vienne. Hans attributt i kunsten er en grindsag.

Selv om historikerne sier at deres historie er tvilsom, har deres minne forblitt berømt. Deres minnedag er 28. januar i Martyrologium Romanum, mens grekerne minnes dem den 14. desember.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, zeno.org, ocafs.oca.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 18. november 2011

av Per Einar Odden publisert 18.11.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:04