Den salige Teresa Grillo Michel (1855-1944)

Minnedag: 25. januar

Den salige Teresa Grillo Michel (1855-1944)

Den salige Teresa Magdalena Grillo (it: Maddalena) ble født den 25. september 1855 i Spinetta Marengo i provinsen Alessandria i regionen Piemonte i Nord-Italia. Hun ble døpt dagen etter i sognekirken i Spinetta. Hun var den yngste av fem barn av Giuseppe Grillo, overlege ved det offentlige hospitalet i Alessandria, og hans hustru Maria Antonietta Parvopassau, som kom fra en berømt familie i Alessandria.

Teresa vokste opp i en dypt kristen familie og hadde et temperament som hellet til nestekjærlighet. Den 1. oktober 1867 ble hun fermet (konfirmert) i katedralen i Alessandria. Etter at faren døde, flyttet moren til Torino, hvor hun overvåket universitetsstudiene til Francesco, den eldre sønnen. Teresa flyttet med og gikk på grunnskolen i Torino, og deretter ble hun sendt til en kostskole som ble drevet av Loreto-søstrene i Lodi. I 1872 mottok hun sin første kommunion. I Lodi tok hun sin endelige eksamen som 18-åring.

Deretter vendte hun tilbake til Alessandria, hvor moren hadde flyttet. Der ble hun under morens veiledning introdusert i selskapslivet blant byens aristokratiske familier. Det var der hun møtte sin fremtidige mann, Giovanni Michel, en kultivert og briljant kaptein i Bersaglieri-korpset.

Etter sitt bryllup den 2. august 1877 flyttet Giovanni og Teresa først til Caserta og deretter til Acireale, Catania, Portici og til slutt Napoli. Men i 1891 døde mannen etter et solstikk under en parade i Napoli. Teresa sank inn i en depresjon som grenset til fullstendig desperasjon. Hun ble plutselig og nesten uventet frisk ved hjelp av lesningen av en biografi om den hellige Josef Benedikt Cottolengo og med hjelp fra sin fetter, Msgr Prelli, og det fikk henne til å vie sitt liv til de fattige og trengende.

Teresa begynte å åpne dørene til familiehjemmet for fattige barn og mennesker i nød. I slutten av 1893, da hun så at antallet fattige fortsatte å vokse, solgte hun hjemmet og kjøpte en gammel bygning i Via Faà di Bruno. Der begynte hun ombygningsarbeider, bygde på en etasje og kjøpte noen beskjedne boliger i nærheten. Det var begynnelsen på «Det lille tilfluktssted av Det guddommelige forsyn».

Det arbeidet som Teresa hadde begynt på, var ikke uten vanskeligheter, og de kom ikke bare fra myndighetene, men spesielt fra venner og slektninger. Men solidariteten og kjærligheten fra de fattige, fra sjenerøse personer og fra kvinner som arbeidet sammen med henne, var åpenbar. Etter mange anmodninger til de kirkelige myndighetene ble Teresa den 8. januar 1899 ikledd ordensdrakten i det lille kapellet i «Det lille tilfluktsstedet» sammen med åtte av sine medarbeidere. Det var grunnleggelsen av kongregasjonen «De små søstre av Det guddommelige forsyn» (Piccole Suore della Divina Provvidenza – PSDP). Teresa tok ordensnavnet Maria Antonia.

I sine resterende 45 år var hennes hovedoppgave å bygge opp og spre instituttet. Allerede rett etter grunnleggelsen åpnet kongregasjonen hus på ulike steder i Piemonte, og snart spredte den seg til Veneto, Lombardia, Liguria, Apulia og Lucania. Den 13. juni 1900 spredte instituttet seg til Brasil, og i 1927 etablerte hun også hus i Argentina etter anmodning fra den salige Aloisius Orione.

Teresa sparte ingen anstrengelser og inspirerte og oppmuntret sine søstre ved sitt omsorgsfulle og karismatiske nærvær i kommuniteten. Hun krysset havet åtte ganger for å besøke Latin-Amerika, hvor utallige grunnleggelser sprang opp med barnehospitaler, barnehjem, skoler, sykehus og hjem for eldre. Hun foretok sin åttende reise i 1928 i en alder av 73 år. Den 8. juni 1942 ga Den hellige Stol kongregasjonen apostolisk approbasjon.

Teresa døde den 25. januar 1944 i Alessandria, 88 år gammel. Da hadde kongregasjonen 25 hus i Italia, 19 i Brasil og 7 i Argentina.

I 1955 startet informasjonsprosessen for hennes saligkåring på bispedømmenivå. Den 6. juli 1985 ble hennes «heroiske dyder» anerkjent og hun fikk tittelen Venerabilis («Ærverdig»). Den 18. desember 1997 undertegnet pave Johannes Paul II (1978-2005) dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som godkjente et mirakel på hans forbønn. Hun ble saligkåret av paven den 24. mai 1998 under hans besøk i Torino. Hennes minnedag er dødsdagen 25. januar.

av Webmaster publisert 03.07.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:54