Den hellige Theodor av Lydia og tre ledsagere (d. ~310)

Minnedag: 4. september

De hellige Oceanus, Ammian og Julian

Den hellige Theodor led martyrdøden for sin kristne tros skyld sammen med de tre ledsagerne Oceanus (Kion), Ammian (Ammianus, Mianus) og Julian (Julianus). Ifølge det førkonsiliære Martyrologium Romanum døde de etter mange harde pinsler under keiser «Maximus», det siktes trolig til keiser Diokletians (284-305) medregent Maximian Herculeus (286-305; d. 310). Kildene legger deres martyrium til rundt 310.

Deres martyrium fant sannsynligvis sted i Lydia (gr: Λυδία) i Anatolia i Lilleasia. De skal ha blitt brent på bålet med avhogde føtter. Andre kilder sier at de først ble henrettet, og deretter ble deres legemer hakket i småbiter og kastet på bålet. Før martyrene døde, ba de om og fikk innvilget en frist for bønn, hvor de ba om fred for Kirken, og for seg selv ba de om den nåde å holde ut under lidelsene. Noen kilder har Theodosius i stedet for Theodor.

Deres minnedag er 4. september, men de står ikke i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004). I de greske menologiene minnes de den 9. september. Noen kilder plasserer disse martyrene i Nikomedia (Νικομηδεια) i Bitynia, nå Izmit i Tyrkia, og sier at de kom fra landsbyen Quandababa nær Nikomedia. Martyrologium Romanum har under 18. september den hellige martyren Oceanus av Nikomedia i Bitynia.

Kilder: Benedictines, Bunson, CatholicSaints.Info, it.wikipedia.org, zeno.org, oca.org, antiochian.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. august 1999

av Webmaster publisert 10.08.1999, sist endret 01.10.2018 - 14:45