Den hellige Tozzo av Augsburg (d. ~778)

Minnedag: 16. januar

Den hellige Tozzo, bilde på orgelgalleriet i klosterkirken Heilig Kreuz i Horb am Neckar sørvest i delstaten Baden-Württemberg i TysklandDen hellige Tozzo (Tosso, Tasso) ble født tidlig på 700-tallet (?), men om hans liv og virke finnes det bare knappe legendariske opptegnelser. Ifølge dem ble han munk i benediktinerklosteret (Ordo Sancti Benedicti – OSB) Murbach ved Gebweiler (fr: Guebwiller) i Øvre Alsace/Elsass. Fra denne klosterskole kom på 1000-tallet de berømte Murbach-hymnene (breviarsanger). Navnet Tozzo er gammelhøytysk og en kortform av navn som begynner på «Diet-», som Dieter og Diethard.

Deretter virket Tozzo som diakon for den hellige biskop Wigbert av Augsburg (Wikterp, Wicterp, Uiggo) (ca 738-72), som sendte ham til St Gallen for å be om misjonærer til å omvende de siste hedningene i Allgäu. En av disse misjonærene var den hellige Magnus av Füssen (Maginold) (ca 699-ca 772), og en annen var Theodor. De tre dro til Kempten, hvor Theodor ble værende. Tozzo fulgte i 746 Magnus på en misjonsreise til det østlige Allgäu. Deretter virket Tozzo som sjelesørger i en liten kirke i Waltenhofen ved Füssen, i dag en bydel i Schwangau.

Da biskop Wigbert døde rundt 772, utnevnte den salige kong Karl den store (768-814; keiser fra 800) Tozzo til ny biskop av Augsburg på anbefaling av Magnus (mange kilder sier at han ble utnevnt av Karl en stores far, kong Pipin den lille, men han døde i 768). Tozzo var biskop fra april 772. Som biskop av Augsburg skal Tozzo ha gravlagt Magnus.

Tozzo døde en 16. januar rundt 778 (?). Noen mener at han døde så tidlig som 753 eller 765, men alle er enige om at han hadde et episkopat på fem år og tre måneder. Hans grav antas å være i eller ved kirken Ss Ulrich und Afra i Augsburg. Hans minnedag er dødsdagen 16. januar, som ikke står i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004). Han fremstilles som biskop med brennende lys. Bollandistene baserte seg på Vita Sancti Magni for sin biografi om Tozzo (Acta Sanctorum, Jan. 2, 56-59).

Kilder: Schauber/Schindler, Gorys, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, de.wikipedia.org, zeno.org, heiligen-3s.nl, nominis.cef.fr, kirchensite.de, heilige.de, regesta-imperii.de - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 21. oktober 2015

av Per Einar Odden publisert 21.10.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:04