Den hellige Túathalán av Cennrígmonaid (d. ~747)

Den hellige Túathalán levde på 700-tallet i Skottland og er bare kjent fra notisen om hans død i 747 i Ulster-annalene. Noen sier han var irsk av opprinnelse og kaller ham Tuathal. Túathalán var den første kjente abbed av Cennrígmonaid, som kalles Cinrigh Móna i annalene. Dette er det senere St Andrews i grevskapet Fife, og Túathalán er den første geistlige som assosieres med en kirkelig institusjon der. Hans nekrolog er den første kilden både for eksistensen av en kirke der og for eksistensen av stedet selv.

Kirken ble trolig grunnlagt på begynnelsen av 700-tallet, sannsynligvis av pikternes kong Óengus I MacFergus (732-61), så Túathalán kan derfor ha vært den aller første abbeden på stedet. Det var trolig en forbindelse med Hexham, hvor kirken var viet til apostelen Andreas og deres skrifter viser en god del kunnskap om pikterne. Legenden forteller at St Andrews ble grunnlagt da den hellige Regulus brakte apostelens relikvier fra Patras i Akaia i Hellas til kysten av Fife i Skottland.

Túathalán døde altså rundt 747, men vi kjenner ikke noen minnedag for ham. Men den hellige Canice av Aghaboe (Cainneach) (ca 516-ca 600), som døde så tidlig som i 598, var forbundet med en klosterkirke der. Tighernach noterer dødsfallet til klosterets abbed Túathalán 150 år etter dette.

Kilder: en.wikipedia.org, ruleweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. august 2013

av Per Einar Odden publisert 19.08.2013, sist endret 04.10.2013 - 13:59