Den hellige Tranquillinus Ubiarco Robles (1899-1928)

Minnedag: 21. mai

Tranquillinus Ubiarco Robles (1899-1928) En av De 25 hellige Mexico-martyrene

Den hellige Tranquillinus Ubiarco Robles (sp: Tranquilino) ble født den 8. juli 1899 i Zapotlán el Grande i bispedømmet Ciudad Guzmán i delstaten Jalisco i Mexico. Han var av indiansk opprinnelse og tilbrakte barndommen i ekstrem fattigdom. Han begynte på seminaret, men under Carranza-revolusjonen ble de meksikanske seminarene stengt, så Tranquillinus fortsatte sin utdannelse i private hjem. Han ble presteviet den 5. august 1923 og var en nidkjær pastor, etablerte en kristen avis for å undervise de troende og startet et suppekjøkken for de fattige og flyktninger fra forfølgelsene.

Han ble i 1927 sendt som kapellan med en sogneprests funksjoner til landsbyen Tepatitlán i bispedømmet San Juan de los Lagos i Jalisco. Dette området var et vanlig sted for slag mellom Cristeros og regjeringsstyrkene, så hans tjeneste ble utført i hemmelighet. I mars 1928 fortalte han en gruppe unge jenter at han hadde bedt om den nåde å få gi sitt liv for Kristus. Om kvelden den 4. oktober 1928 tilbrakte han natten i et privat hjem hvor han tidlig neste morgen skulle feire messe og holde et bryllup.

Om morgenen etter messen ble han arrestert og kastet i en celle sammen med noen andre menn. Han hørte deres skriftemål og ledet dem i resitasjonen av rosenkransen. To timer senere ga oberst Lacarra ordre til at han skulle gå langs fortauet og inn i byen. Før han dro spurte han soldatene om hvem som hadde fått i oppdrag å drepe ham. Da alle forble tause, sa han: «Alt dette er Guds vilje. Den mannen som er tvunget til å drepe meg, er ikke ansvarlig».

Da sa en av soldatene at han var utpekt, men at han ikke kunne gjøre det. Senere spurte p. Ubiarco hvordan han skulle drepes. De fortalte ham at han skulle henges, og fullstendig rolig velsignet han dem. De hengte ham fra en grein på et eukalyptustre ved inngangen til byen. Det var den 5. oktober 1928 i Tepatitlán. Soldaten som hadde ansvaret for henrettelsen, nektet å utføre ordren, så han selv ble skutt samme dag.

Tranquillinus ble saligkåret den 22. november 1992 og helligkåret den 21. mai 2000 av pave Johannes Paul II på Petersplassen i Roma som en i gruppen «Den hellige Kristoffer Magallánes og hans 24 ledsagere». Dette var meksikanske martyrer som ble drept av hat mot troen i de turbulente årene mellom 1915 og 1937. Av dem var 22 sekularprester og 3 legmenn. Deres minnedag er 21. mai, og den ble i det nye Missale Romanum (2002) satt inn i Kirkens universalkalender.

av Webmaster publisert 23.06.2003, sist endret 28.11.2015 - 02:54