Den hellige Tyfrydog av Anglesey (500-t)

Minnedag: 1. januar

Den forsteinete BibeltyvenDen hellige Tyfrydog (Tyvrydog, Tevredaucus) levde på 500-tallet i det nordvestre Wales. Han var sønn av Hawystl Gloff (Arwystli Glof ab Seithenyn) og Tywanwedd og bror til Diefer, Teyrnog (Twrnog), Tudur (Tudyr) og Marchell. Han skal ha vært munk på Bardsey Island (Ynys Enlli) utenfor halvøya Llŷn (eng: Lleyn) i Carnarvonshire i det nordlige Wales. Han er skytshelgen for Llandyfrydog på Anglesey. I sognet finnes Bryn Tyfrydog.

Han skal ha etablert kirken St Tyfrydog’s i Llandyfrydog, en liten landsby på Anglesey. Selv om det ikke finnes noe av det opprinnelige bygget, er dagens kirke fortsatt viet til ham. Giraldus Cambrensis at jarl Hugh av Shrewsbury slapp noen hunder inn Tyfrydogs kirke, og morgenen etter ble de funnet gale, og selv døde han innen en måned i 1098, drept av en norsk pirat. Han tilskrev denne katastrofen til de walisiske helgenenes «hevngjerrige natur».

Rundt halvannen kilometer fra kirken, i hjørnet av en åker nær de hellige Cybis og Seiriols hellige kilder på gården Clorach, er en berømt maenhir (Standing Stone), 125 centimeter høy, kalt Lleidr Tyfrydog («Tyfrydogs tyv») eller Carreg Leidr («tyvsteinen»), som ser ut som en pukkelrygget mann. Den lokale tradisjonen forteller om en mann som blasfemisk stjal Bibelen fra kirken, og da han bar dem bort, ble han plutselig omgjort til en rød sandsteinssøyle av Tyfrydog. Den klumpen som ses på den ene siden av steinen, forestiller sekken som er slengt over skulderen og inneholder tyvegodset.

Tyfrydogs minnedag er 1. januar i walisiske kalendere. Noen av hans søsken æres også som helgener. Twrnog æres i kirken i Llandyrnog i Denbighshire i det nordøstre Wales, mens hans bror Tudur (Tudyr) ble angitt som en helgen fra Darowen i Powys i det vestre Wales. Hans søster Marchell skal ha etablert Ystrad Marchell nær Welshpool i det midtre Wales, hvor klosteret Strata Marcella senere ble bygd.

Kilder: Baring-Gould (8), en.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 29.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05