Den hellige Ursicinus av Cahors (d. ~590)

Minnedag: 13. desember

Den hellige Ursicinus (Urcisinus; fr: Ursicin, Ursize, Urcize, Urcisze, Urcisse) levde på 500-tallet i det nåværende Frankrike. Han var referendarius (kansler) for dronning Ultrogotha, hustru til kong Kildebert I av Paris (511-58), da den hellige Maurilius av Cahors (fr: Maurille, Maurillon, Morillon) valgte ham blant mange kandidater til å bli hans etterfølger på bispesetet i Cahors i det nåværende departementet Lot i regionen Occitanie sørvest i Frankrike. Ursicinus overtok da Maurilius døde i 580.

I 585 samlet konsilet i Mâcon seg etter krav fra den hellige kong Guntram av Burgund (561-92) (fr: Gontran) for i henhold til kongens vilje å føre prosessen mot dem som hadde erklært seg i favør av opprøreren en viss Gundovald (Gundowald, Gundoald, Gondovald, Gondevald; fr: Gombaud, Gondebaud), som hevdet å være sønn av kong Klotar I (558-61) og dermed kong Guntrams bror. Ursicinus tilsto offentlig å ha mottatt Gundovald og erklært seg i hans favør. Konsilet dømte ham til en straff på tre år. I denne botstiden måtte han la hår og skjegg gro, ikke nyte kjøtt og vin, ikke feire messe, ikke ordinere prester, ikke velsigne kirker eller krisma og ikke dele ut velsignet brød, som er noe annet enn eukaristien.

Vi merker oss også at Innocent, greve av Gévaudan og valgt biskop av Rodez under press fra dronning Brynhilda (d. 613), beskyldte Ursicinus for med urette å holde sogn som han mente hørte til under bispedømmet Rodez. For å dømme i denne tvisten innkalte erkebiskopen av Bourges i 587 til et konsil i Clermont. Der ble det besluttet at biskopen av Cahors kunne beholde sognene der hvor biskopen av Rodez ikke kunne bevise at en biskop i Rodez hadde utøvd sin autoritet.

Ursicinus nevnes ofte i skriftene til den hellige historikeren Gregor av Tours. Han døde en gang mellom 585 og 591 (eller rundt 595?). Selv om vi vet lite om ham, var hans hellighet så stor at flere steder har navn etter ham. Det eksisterer et sogn Saint-Urcisse i Cahors og et sogn i kommunen Tréjouls i departementet Tarn-et-Garonne i regionen Occitanie, og to kommuner bærer hans navn, Saint-Urcisse (47270) i departementet Lot-et-Garonne i regionen Nouvelle-Aquitaine, og Saint-Urcisse (81630) i departementet Tarn i regionen Occitanie. Det eksisterer også et sogn ved navn Saint-Urcize (15110) i departementet Cantal i regionen Auvergne-Rhône-Alpes, stedet hvor det fjerde konsilet i Auvergne i 590 ble holdt, hvor biskop Ursicinus av Cahors deltok.

Hans minnedag er 13. desember, men 20. desember nevnes også. Han må ikke blandes sammen med den hellige biskop Ursicinus av Sens (d. 387). Han står den 13. desember i bollandistenes Elenchus, det vil si helgener med minnedag i tiden fra 21. (15.) oktober til 31. desember som bollandistene fortsatt skulle bearbeide, noe det aldri har blitt noe av.

I noen kilder kalles han Ursicinus av Quercy, en tidligere provins i det sørvestre Frankrike, som i nord grenser til Limousin, i vest til Périgord og Agenais, i sør av Gascogne og Languedoc og i øst av Rouergue og Auvergne. Quercy omfattet dagens departement Lot, den nordlige halvparten av departementet Tarn-et-Garonne og små områder i departementene Dordogne, Corrèze og Aveyron. De tradisjonelle hovedstaden i Quercy er Cahors. Ursicinus er skytshelgen for mange landsbyer i Quercy. Auvergne og Languedoc.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CatholicSaints.Info, Infocatho, fr.wikipedia.org, nominis.cef.fr, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. desember 1998 – Oppdatert: 24. desember 2017

av Webmaster publisert 01.12.1998, sist endret 24.12.2017 - 11:14