Den hellige Vedastus av Arras (d. ~540)

Minnedag: 6. februar

Skytshelgen for bispedømmet Arras, for barn og funksjonshemmede; mot øyenlidelser

Den hellige Vedastus (Vedast, Vaast, eng: Foster) ble født på 400-tallet ved Limoges i Frankrike. Han ble berømt som presten som forberedte den frankiske kong Klodvig før han ble døpt av den hellige Remigius. Vedastus bodde da i Toul, hvor han hadde slått seg ned et stykke fra sitt hjemsted, som vi ikke vet nøyaktig hvor var.

Klodvigs omvendelse ble foranlediget av en seier over alemannene i 496, men fire år tidligere hadde han giftet seg med Klothilde, som hadde forberedt grunnen. Vedastus hadde ry for å ha helbredet en blind mann, noe som styrket kongen i sin beslutning og omvendte noen hoffmenn.

Remigius utnevnte Vedastus til den første biskop av Arras i 499. Det eneste spor av kristendom der var en kirke i ruiner, men i hans 40 år lange episkopat restaurerte han religionen i sitt bispedømme, som ble lagt til Cambrai ca 510. Han døde den 6. februar 640 (639?) i Arras. Klosteret Saint-Vaast i Arras utviklet seg etter hans død til et kultsentrum.

Veier, fjell, kilder og kirker i Arras, Cambrai og deler av Belgia bærer hans navn, det samme gjør tre kirker i England. En av dem er i Foster Lane i London, ombygd av Sir Christopher Wren i 1695-1700. Det er usannsynlig at Vedastus besøkte England, men en begrenset og regional kult i England kan godt gå tilbake til 900-tallet, da kontakt med Arras og området rundt var særlig markert. Den ble styrket på 1100-tallet av nærværet i England av augustinerkorherrer av Arrouaise-grenen.

Hans minnedag er 6. februar (sammen med den hellige Amandus), i Arras også 15. juli og 1. oktober. Hans navn står i Martyrologium Romanum. Vedastus' fest finnes i den hellige Ethelwolds Benedictionale, Robert av Jumièges' missale og Leofrics missale, også i kalendere i Sarum, York og Hereford. Hans tradisjonelle attributt er en ulv, med eller uten en gås i munnen, som ble reddet av Vedastus for dens fattige eier. Andre attributter er et barn ved hans føtter eller en bjørn, som han skal ha drevet ut av sin kirke. Fordrivelse av ulver eller bjørner skal symbolisere at Vedastus har forvist hedendommen fra sin kirke.

av Webmaster publisert 27.05.1998, sist endret 11.08.2018 - 15:18