De hellige Theobald av Neustadt, Alexius av Tamsweg, Bernardin av Töllersheim og Sakkeus av Zwettl og ledsagere ( -1529)

Minnedag: 6. september

Den hellige Theobald av Wiener Neustadt var prest og Alexius av Tamsweg, Bernardin av Töllersheim (Bernhardin) og Sakkeus av Zwettl (Zachäus) legbrødre i fransiskanerordenen (Ordo Fratrum Minorum – OFM). De bodde i klosteret «Zu unserer lieben Frau und St. Laurentius im Paradeis» i Wienerwald utenfor Wien i Østerrike.

I 1529 beleiret tyrkerne under Süleyman Wien, og den 26. september 1529 ble alle innbyggerne i klosteret slaktet ned, atten brødre og to til, formodentlig vandrere eller flyktninger. Ingen øyenvitner overlevde, flere uker senere kom hjelpesøkende til og ble møtt av et gruoppvekkende syn: Fire myrdede munker lå i umiddelbar nærhet av kirkeporten, bokstavelig talt hakket i småbiter. I kirken og sakristiet lå syv brødre, lemlestet til det ugjenkjennelige.

I klosterets urtehage fant man liket av legbroren Alexius av Tamsweg, hans kranium var synlig gjennom et stort sår i hodet. Underarmen, som han trolig hadde holdt beskyttende over hodet, var ubeskrivelig ødelagt av sabelhogg.

De øvrige munkene, blant dem p. Theobald av Wiener Neustadt, tidligere ansvarlig for sakristiet i Wien, og legbrødrene Bernardin av Töllersheim og Sakkeus av Zwettl lå drept og vansiret av ilden under de forkullede restene av deres kloster. Martyrenes minnedag er 6. september.

av Webmaster publisert 18.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:55