Den hellige Zenais av Konstantinopel og tre ledsagere

Minnedag: 5. juni

Den hellige Zenais (til venstre) med Theodotus og SebastianaDe hellige Cyria, Valeria, og Marcia

Den hellige Zenais (Zenaida, Zinaida; gr: Zenais, Ζηναις) (=av Zeus») synes å ha lidd martyrdøden i Konstantinopel. Hun feires sammen med tre andre jomfrumartyrer, de hellige Cyria (Kyriake), Valeria (Caleria, Kaleria), og Marcia (Maria), men de har ingenting med hverandre å gjøre.

De tre andre var martyrer i Caesarea i Palestina på et meget tidlig tidspunkt og var blant de tidlige martyrene i Kirken, ifølge tradisjonen i apostolisk tid. Etter å ha mottatt opplæring i den kristne tro ga de opp hedendommen, slo seg ned på et ensomt sted og tilbrakte livet i bønn, og de tryglet Gud om at forfølgelsen mot de kristne ville opphøre, og at troen på Kristus ville skinne i hele verden. Guvernøren forsøkte å få dem til å tilbe avguder, men de bekjente modig sin tro på Kristus. Av denne grunn ble de torturert og mottok martyrkronen. Noen mener dette skjedde rundt år 300 i kristenforfølgelsene under keiser Diokletian (284-305).

Deres minnedag i Martyrologium Romanum er 5. juni, men 6. juni nevnes også. De ortodokse minnes begge gruppene den 7. juni.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, zeno.org, oca.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. august 1998

av Webmaster publisert 13.08.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:55