Den hellige Zenobius av Firenze

Minnedag: 30. oktober

Den hellige Zenobius, Firenzes vernehelgen, vites det knapt noe sikkert om. Det er vanskelig å skille legende fra fakta. Han skal ha vært født i Firenze og ha tilhørt Geronimo-familien. Han ble godt utdannet, særlig i filosofi. Under sin søken etter visdom, begynte han å avvise avgudsdyrkelsen, og ble åpen for det kristne budskap. Han ble døpt 21 år gammel av biskop Teodor, som etterpå ordinerte ham og gjorde ham til erkedegn. Hans foreldre tok det meget ille opp at han ble kristen, men det tok ikke lang tid før sønnen klarte å omvende dem også. Han var meget effektiv som forkynner.

Den hellige Ambrosius av Milano skal så ha hatt ham i sin tjeneste, og han ble så sendt til Roma, der han gikk i pave Damasus' tjeneste, og utført et kirkelig oppdrag for ham i Konstantinopel, i forbindelse med det arianske problem.

Etter pave Damasus' død, vendte han tilbake til Firenze. Da biskop Teodor kort tid etter døde, ble Zenobius biskop av Firenze, der han levde et oppbyggelig liv sammen med sine følgesvenner, diakonen den hellige Eugenius og subdiakonen den hellige Crescentius.

Han skal ha oppvekket fem personer fra de døde, blant annet et barn som lekte foran kadedralen og ble kjørt ned av en vogn. Han døde 80 år gammel, og ble begravet først i St. Lorenzo-kirken, så senere i katedralen. Hans minnedag er 25. mai.

av Webmaster publisert 18.08.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:55