Paven møter Focolare-biskoper

Roma (KAP) - Pave Johannes Paul II understreket lengselen etter "enhet og fellesskap" da han i Vatikanet møtte mer enn 100 biskoper og kardinaler fra hele verden som er tilknyttet Focolarebevegelsen. De hadde deltatt på bevegelsens 23. bispemøte i Focolare-senteret i Castelgandolfo. Bispemøtet sto - som hele det siste forberedelsesåret i Den katolske kirke for det hellige år 2000 - i Gud Faderens tegn.

Paven understreket ved møtet det håp han setter til fellesskapet til de nye kirkelige bevegelsene ("movimenti"), som det var kommet til uttrykk ved bevegelsenes store treff i Roma i pinsen i fjor. Den enhetsspiritualiteten som er utviklet av Focolare, kan bidra til å bygge opp "menneskehetens familie". I denne sammenheng verdsatte paven særlig Focolarebevegelsens innsats for interreligiøs samtale og for oppbyggingen av en "økonomi i fellesskap", som for eksempel i Brasil allerede har blitt til et økonomisk relevant fenomen.

På en særlig måte hilste paven ved møtet erkebiskopen av Praha, kardinal Miroslav Vlk, som hadde ledet bispemøtet, og grunnleggersken av Focolarebevegelsen, Chiara Lubich.

Chiara Lubich fikk på bispemøtet frem hvordan møtet med nesten, "hvis det blir levd i radikaliteten til kjærlighetens evangelium", forvandles til "en fremragende vei til stadig dypere enhet med Gud". Hvordan Focolarebevegelsen kan virkeliggjøre sitt ikke-individualistiske, men snarere fellesskaps- innstilte menneskebilde, kunne biskopene fra 45 land ta i øyesyn ved et besøk i Focolare-senteret i Loppiano ved Firenze.

Anstrengelsene for et større fellesskap blant de kirkelige bevegelsene inntok en sentral stilling ved bispemøtet i Castelgandolfo. Chiara Lubich tok stilling til det sammen med grunnleggeren av "Communità di Sant'Egidio", Andrea Riccardi. Professor Riccardi minnet om at "vennskapet mellom 'movimenti'" viser hvor ulike begavelsene er, men likevel utfyller hverandre. Focolarebevegelsen og Sant'Egidio bestemte seg sist vår for et tett samarbeid.

Chiara Lubich meddelte bispemøtet at det i samarbeid med det pavelige råd for Legfolket i år vil holdes i hele verden mer enn hundre møter på bispedømme- og nasjonalt nivå mellom representanter for de forskjellige bevegelsene, for å videreføre ånden fra "Pinsen 98". Paven har nylig i et håndskrevet brev betegnet anstrengelsene om fellesskap mellom de forskjellige kirkelige bevegelsene som "en håpefull nyhet".

Fra Norge deltok biskop Georg Müller på møtet.

Kathpress 14. februar 1998; o: pe

av Webmaster publisert 20.02.1999, sist endret 20.02.1999 - 18:10