Stor interesse for den europeiske ungdomsvalfarten til Santiago

Madrid (KAP) - Over hele Europa er det i følge arrangørene stor interesse for den europeiske ungdomsvalfarten til Santiago de Compostela. Den spanske valfartsbyen venter mer enn 100.000 ungdommer til treffet mellom 4. og 8. august. Arrangørene er særlig glade for den store interessen i Øst-Europa, fra Polen og Ungarn til Romania, Ukraina, Jugoslavia og Albania. Det er også kommet mange henvendelser fra biskoper som vil organisere større grupper av unge pilegrimer.

Det europeiske ungdomstreffet skal etter ønske av initiativtakerne, erkebiskopen av Santiago og den spanske bispekonferansen, bli en multikulturell fest som knytter dialogen mellom Europas ungdom til den kristne spiritualitet. Gjennom diskusjonene om Europas fremtid og grunnverdiene for menneskelig samliv skal treffet bidra til å fornye det europeiske samfunnet. Ungdommen er utfordret til sammen å finne virkelighetsnære løsninger for "Det tredje årtusens sivilisasjon".

Hver av treffets fire dager vier seg til en menneskelig grunnverdi: Liv, kjærlighet og solidaritet, fred og menneskerettigheter. "Takket være frihet, demokrati og solidaritet ligger det i de unges makt å skape en verden som er solidarisk og hvor de sosiale ulikhetene i samfunnet i fellesskap blir minsket. En verden hvor fred, toleranse og rettferdighet overgår vold og diskriminering", heter det.

Til samtaleforaene, arbeidsgruppene og kulturelle opptredenene ventes mange personligheter fra politikk, kirke, kunst og kultur fra hele Europa. Arrangørene understreker den økumeniske karakter som valfartene til Santiago har fått i de siste årene. Under treffet blir Compostelas gater og plasser forvandlet til improviserte scener med konserter og utstillinger. Treffet minner også om feiringen av den 4. Verdensungdomsdagen med pave Johannes Paul II i Santiago i august 1989, da mer enn en million unge deltok.

I Santiago har man siden middelalderen æret apostelen Jakob. Santiago tilhører kristenhetens største europeiske valfartsmål, i de siste årene har mer enn halvparten av pilegrimene vært under 30 år. Siden pave Callistus II (1119-24) regnes i Santiago de Compostela årene hvor 25. juli (festen for St. Jakob spansk: Sant Iago) faller på en søndag, som hellig år. Også i år blir det feiret hellig år. I år 2000 blir Santiago Europas kulturelle hovedstad.

Kathpress 17. februar 1999; o: pe

av Webmaster publisert 23.02.1999, sist endret 23.02.1999 - 11:16