Sodano forsvarer intervensjon til fordel for Pinochet

Vatikanet (KAP) - Lørdag forsvarte kardinalstatssekretær Angelo Sodano i den romerske avisen Repubblica Vatikanets diplomatiske gest til eksdiktator Augusto Pinochet. Han sa at intervensjonen hadde "utelukkende humanitære årsaker". I tillegg var det snakk om det juridiske spørsmålet om Chiles nasjonale, territoriale suverenitet. Det var grunnen til at Chiles regjering hadde bedt om en intervensjon, og Sodano erklærte at "vi har i dette tilfelle gått inn for Chiles rettigheter".

I de første nyhetsmeldingene het det at paven selv hadde grepet inn, men dette ble avkreftet av britiske myndigheter, som sa at det var "en høytstående tjenestemann" som sto bak. Den britiske søndagsavisen Sunday Times meldte at det var kardinalstatssekretær Sodano som sto bak Vatikanets intervensjon. Han var mellom 1977 og 1988 pavelig nuntius (ambassadør) i Chile. Han og general Pinochet "hadde et svært vennskapelig forhold", sa Pinochet-tilhengeren Fernando Martinez til Sunday Times. Sodano var også ifølge avisen den som fikk i stand pavens besøk i Chile under Pinochet-regimet i 1987. I motsetning til erkebiskopen av Santiago, Raul Silva Enriquez, har Sodano aldri ytret seg kritisk overfor regimet, ifølge Sunday Times. Andre kilder snakker om at Sodano gjorde en diplomatisk innsats for forfulgte.

Kathpress 22. februar 1999; o: pe

av Webmaster publisert 25.02.1999, sist endret 25.02.1999 - 11:06