Saligkåringsprosess for Mor Teresa åpnet

Vatikanet (CWN/KAP) - Pave Johannes Paul II har satt til side kanoniske regler for å tillate en umiddelbar åpning av saligkåringsprosessen for Mor Teresa. Denne nonnens og ordensgrunnleggerens arbeid blant de "fattigste av de fattige" gjorde henne til en æret skikkelse over hele verden, og hun fikk blant annet Nobels fredspris. Hun døde den 5. september 1997 i Calcutta.

I følge reglene som ble innført i 1983 kan ikke prosessen som leder frem til saligkåring og eventuelt helligkåring starte før det er gått fem år siden vedkommende døde. Men for første gang siden reglene ble innført har paven brukt sin myndighet til å dispensere fra dem.

I en offisiell erklæring datert 1. mars annonserte Den hellige Stol at prosessen for saligkåring av Mor Teresa var åpnet "etter insistering fra erkebiskop Henry Sebastian D'Souza av Calcutta og mange andre prelater". Så prosessen har startet med en undersøkelse på bispedømmenivå i Calcutta.

Kunngjøringen vakte en viss overraskelse i Roma, siden paven tidligere har antydet at Mor Teresas sak ville følge de vanlige rutinene. I et intervju med journalister på et fly til Brasil i oktober 1997, noen uker etter Mor Teresas død, sa han at saken ikke kunne påbegynnes før i år 2002, i henhold til den apostoliske konstitusjonen Divinus Perfectionibus Magister, som han selv ga ut den 25. januar 1983.

På den andre siden sa kardinalstatssekretær Angelo Sodano da han var til stede ved Mor Teresas begravelse som pavens personlige representant, at prosessen for saligkåring trolig ville gå fort. Og kardinal Joseph Ratzinger har uttalt at "det finnes saker som er så klare at vanlig prosedyre kan gå raskt". I saken til Mor Teresa, som levde et liv som var "strålende i alles øyne", sa Ratzinger at "det ikke vil være nødvendig med en lang prosess".

Når er det sannsynlig at en saligkåring vil skje? Vanligvis tar en undersøkelse på bispedømmenivå minst et år, og Vatikanet, hvor Kongregasjonen for Helligkåringer allerede har en lang venteliste av saker, bruker vanligvis minst ti år eller mer på å undersøke saken. Deretter utgis det et dekret som slår fast at vedkommende levde et liv av "heroiske dyder", og deretter venter man på den offisielle anerkjennelsen av et mirakel som tilskrives kandidatens forbønn. Men siden Mor Teresas sak allerede er påskyndet av en pavelig intervensjon uten tidligere presedens, er det lite trolig at de vanlige reglene blir fulgt i denne saken. Det er antydet at flere dispensasjoner kan bli gitt, slik at Mor Teresa kan saligkåres allerede i år 2000.

Kathpress/Catholic World News 1. mars 1999; o: pe

av Webmaster publisert 02.03.1999, sist endret 02.03.1999 - 15:23