Biskop Ruiz Garcia vil gå av

Mexico by (KAP/CWN) - Samuel Ruiz Garcia, biskop av San Cristobal de las Casas, håper at han blir fritatt for ledelsen av sitt bispedømme til sin 75-årsdag i november. Biskopen i den urolige sørmeksikanske provinsen Chiapas føler seg "trett og utslitt" i følge kirkelige kilder. "Når man er gammel og trett, ser man mer på fortiden enn fremtiden, og det betyr at det er tid for et bytte", erklærte biskopen ved en messe i byen Los Altos i Chiapas. Det står fast at hans etterfølger blir dominikaneren Raul Vera Lopez, som i 1995 ble utnevnt til koadjutor-biskop i San Cristobal de las Casas. Biskoper må søke Roma om avskjed når de fyller 75 år, og paven må akseptere avskjedssøknaden.

Ruiz har tidligere tatt initiativ for å løse konflikten mellom Zapatist-opprørerne i Chiapas og regjeringen i Mexico. I juni i fjor gikk han av som leder for den nasjonale meglingskommisjonen CONAI, etter at det ikke var kommet til noe gjennombrudd i forhandlingene mellom de indianske opprørerne og regjeringen. Blant annet forhandlet han frem avtalen i San Andres, hvor regjeringen i begynnelsen av 1996 erklærte respekt for urinnbyggernes rettigheter, men avtalen ble ikke overholdt. Biskopen har i løpet av sine 4 ½ år med meglingsarbeid i Chiapas-konflikten flere ganger fått drapstrusler. Kritikere av biskopen anklager ham for å ha gitt hjelp og støtte til opprørerne som en forkjemper for frigjøringsteologi.

Kathpress/Catholic World News 25. februar 1999; o: pe

av Webmaster publisert 02.03.1999, sist endret 02.03.1999 - 15:23