Menneskerettighetsgruppe kritiserer paven

Buenos Aires (CWN) - Den argentinske menneskerettighetsgruppen Mødrene på Plaza de Mayo sendte tirsdag et åpent brev til pave Johannes Paul II og kritiserte hans oppfordring om nåde for den chilenske eks-diktatoren Augusto Pinochet.

Pinochet holdes i husarrest i Storbritannia mens britiske myndigheter behandler en spansk krav om å utlevere ham til landet for å stilles for retten for drapene på spanske borgere under hans diktatur fra 1973 til 1990. Den chilenske regjeringen har bedt Storbritannia om ikke å utvise den tidligere diktatoren fordi Pinochet nå er senator på livstid og fortsatt er populær blant et stort mindretall i befolkningen.

Mødregruppen er en organisasjon av familier som mistet slektninger under Argentinas militærdiktatur fra 1976 til 1983. I sitt brev, hvor paven ganske enkelt tiltales som "herr Johannes Paul", sier de at "vi tiltaler deg som en vanlig borger fordi vi mener at det er en villfarelse at du fra ditt sete i Vatikanet, hvor du ikke selv har vært utsatt for elektriske støt, tortur eller voldtekt, våger å søke benådning for denne morderen i Jesu Kristi navn".

Vatikanet har sagt at det søkte benådning for den 83-årige Pinochet av humanitære grunner og for å sikre på at Chiles suverenitetsrettigheter ikke blir trampet på.

Catholic World News 24. februar 1999; o: pe

av Webmaster publisert 04.03.1999, sist endret 04.03.1999 - 16:08