Muligens diplomatiske forbindelser med Vatikanet

Hanoi (KAP/CWN) - Vietnam vil drøfte med Vatikanet om å etablere diplomatiske forbindelser. I følge opplysninger fra Utenriksdepartementet skal spørsmålet diskuteres når en delegasjon fra Vatikanet under ledelse av Vatikanets viseutenriksminister, Msgr Celestino Migliore, besøker Hanoi i midten av mars. Dermed kan det også åpne seg muligheter for et besøk i landet av pave Johannes Paul II, sa Utenriksdepartementets talskvinne, Phan Thuy Thanh, torsdag til journalister i hovedstaden Hanoi. Hun sa at "for å ta imot en statssjef, må det først etableres diplomatiske forbindelser." Paven er en "betydelig personlighet", men likevel er "invitasjon og mottakelse av paven ingen enkel sak". Vatikanets delegasjon ventes til Vietnam fra 15. til 19. mars.

I november i fjor sendte kardinal Josef Pham Dinh Tung av Hanoi en offisiell søknad til regjeringen om å invitere paven til august for feiringen i Maria-valfartsstedet La Vang, men han har ikke fått noe svar. Av de 77 millioner vietnamesere bekjenner ca 7 millioner seg til den katolske tro. Religionsfriheten er begrenset, men i den senere tid har regjeringen kommet Vatikanet i møte ved noen bispeutnevnelser etter årelang blokadepolitikk.

Vatikanet har bekreftet at de vil prøve muligheten til å etablere diplomatiske forbindelser med Vietnam. Frem til kommunistenes maktovertakelse hadde Vatikanet en delegasjon uten diplomatisk status i landet, som siden har vært ubesatt. I noen år har det funnet sted regelmessige samtaler på viseutenriksministernivå. Lenge var disse resultatløse, men i den aller seneste tid har det vært litt bevegelse.

Kardinalen av Hanoi hilser samtalene om diplomatiske forbindelser velkommen. Biskopene har lenge ventet på en slik nyhet, selv om de ikke har fått noen informasjoner. "Denne gangen stoler vi på at det vil skje. Hele det vietnamesiske folk ønsker seg slike forbindelser, også fordi de vil gjøre det lettere med et pavebesøk i Vietnam". En annen biskop, som vil være anonym, sa til Vatikanets misjonstidsskrift Fides at veien frem til diplomatiske forbindelser blir "lang og ikke lett". Myndighetens kontroll med Kirken er svært sterk, og alt blir kontrollert av regjeringen: antallet studenter på presteseminarene, prestevielser, bispeutnevnelser, medier, katolske legaktiviteter.

Kathpress 4. mars 1999/Catholic World News 4. mars 1999; o: pe

av Webmaster publisert 09.03.1999, sist endret 09.03.1999 - 11:09