Paven til Assisi

Roma (KAP) - Fransiskanerklosteret ved Fransiskus-basilikaen i Assisi har bedt paven om å gjeninnvie gudshuset som er bygd over den hellige Frans' grav, som blir ferdig restaurert mot slutten av året. Pater Giulio Berrettoni meddelte fredag ved en pressekonferanse i Roma at paven har invitert paven til Assisi en gang i tidsrommet mellom 21. november og 7. desember.

Paven kan ikke delta i den høytidelige messen julaften, som er tidspunktet da den jordskjelvskadete basilikaen skal åpnes for offentligheten. Da skal han nemlig ved midnattsmessen i Peterskirken åpne den hellige port i Peterskirken som åpning av det hellige år 2000.

Ved pressekonferansen forsikret den italienske kulturministeren Giovanna Melandri at restauratørenes tidsplan om å åpne kirken til julen 1999, skal holdes. Likevel vil det ennå gå flere år før takmaleriene kan bli restaurert. Deler av dem ble ødelagt av et jordskjelv den 26. september 1997. Hun understreker at gjenoppbygging og sikring av bygningen er "en stor prestasjon". Den er mulig bare ved hjelp av de mest moderne tekniske metoder og krever betydelige økonomiske midler.

Ved sikringen av takhvelvene har man brukt nye kunststoffer i stedet for ståldragere, for å oppnå en mer fleksibel tilpasning for deformering og rystelser. Ved restaureringen av de ødelagte maleriene brukes datamaskiner for virtuelt å sette sammen "puslespillet" av flere titusener av bruddstykker for å hjelpe restauratørenes arbeid.

Kulturministeren kunngjorde at det fra 22. til 24. september skal holdes en internasjonal ekspertkongress i Assisi om maleriene i basilikaen. Denne kongressen skal blant annet oppklare spørsmålet om det virkelig var Giotto som malte de berømte veggfreskene med scener fra Frans av Assisi liv. Den var planlagt allerede før jordskjelvet.

Kathpress 5. mars 1999; o: pe

av Webmaster publisert 09.03.1999, sist endret 09.03.1999 - 11:09