Saligkåring av Mor Teresa i år 2000?

Vatikanet/New Delhi (KAP/CWN) - Erkebiskopen av Calcutta, Henry Sebastian D'Souza, sier at Den katolske kirke for tiden lar fagfolk granske to angivelige undere som skal ha skjedd på forbønn av Mor Teresa av Calcutta. Anerkjennelsen av et under er en forutsetning for en saligkåring. På mandag meddelte Vatikanet at pave Johannes Paul II har gitt dispensasjon fra bestemmelsene om at det må gå fem år fra en kandidats død til en eventuell saligkåringsprosess innledes. Erkebiskop D'Souza håper at paven etter at uavhengige fagfolk har anerkjent miraklene vil gi ytterligere dispensasjoner fra de vanlige reglene.

D'Souza sier at han personlig håper på en saligkåring allerede i det hellige år 2000. Som begrunnelse erklærte han at det store jubileumsåret har sentral betydning for paven, og at Mor Teresa er en symbolfigur for troende av alle religioner på slutten av dette århundret. Hun tok seg av de fattige på en eksemplarisk måte og vil dermed også i det neste århundret være et forbilde for mennesker av alle nasjoner og kulturer.

Erkebiskop D'Souza vil levere inn søknaden om saligkåringen av Mor Teresa i juli. I følge det indiske nyhetsbyrået UNI har han besluttet seg for å påskynde prosessen. Han vil nå utnevne en "postulator" som står Mor Teresas orden "Nestekjærlighetens misjonssøstre" nær. Postulatoren vil nå studere Mor Teresas liv og gi eksempler på eksepsjonell hellighet, og han vil også rapportere om indikasjoner på mirakler som hun har vært involvert i. Hennes etterfølger, søster Nirmala, har allerede bedt de troende om beretninger om mirakler, som er nødvendige for prosessen: ett for saligkåringen og et nytt for en eventuell helligkåring.

Den albansk-fødte Nobelprisvinneren Mor Teresa døde den 5. september 1997 etter å ha tjent først de fattige i Calcutta, deretter de fattige i India og endelig fattige mennesker over hele verden i mer enn fire tiår.

Se bakgrunnsartikkel: Hva er Kongregasjonen for helligkåringer?

Kathpress 1., 2. og 5. mars 1999/Catholic World News 1. og 3. mars 1999; o: pe

av Webmaster publisert 11.03.1999, sist endret 11.03.1999 - 12:25