Biskop Belo krever FN-delegasjon

Lisboa/Jakarta (KI-KAP) - Den katolske biskop Carlos Ximenes Belo av Dili på Øst-Timor krever at FN sender en delegasjon til øya. Han har ingen tillit til de væpnede indonesiske styrkene på øya, sa biskop Belo i helgen i et intervju med den portugisiske radiokanalen TSF. Han krevde på nytt avvæpning av alle paramilitære grupper og at de militære skal forlate landet.

Nobelprisvinneren tilføyde at han har inntrykk av at de pro-indonesiske kreftene vil skape et klima av angst. Befolkningen skal tro at det vil oppstå kaos på Øst-Timor straks indonesierne forlater øya. Med denne politikken skal den autonomi og særstatusen for Øst-Timor som den indonesiske regjeringen har lovet, bli gjort attraktiv for innbyggerne. Belo har kritisert har kritisert begge forslagene som vage og uklare.

Den tidligere portugisiske provinsen Øst-Timor ble i 1976 annektert av Indonesia. For noen uker siden foreslo regjeringen i Jakarta autonomi for øya. Torsdag inngikk Portugal og Indonesia en avtale om å lede en spørring av befolkningen på Øst-Timor om veien videre. I mellomtiden reiste portugisiske diplomater i helgen til Øst-Timor for å snakke men Belo og andre kirkelige representanter om øyas fremtid.

KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 16.03.1999, sist endret 16.03.1999 - 14:46