Biskop Belo angrepet av milits

Dili (KI/KAP) - Den øst-timorske biskop Carlos Ximenes Belo slapp søndag så vidt unna et angrep fra militsen. På tilbakereisen etter en messe for ofrene for massakren den 6. april i Liquisa ble biskopen og nobelprisvinnerens bil angrepet av rundt 30 militsmedlemmer med stenger og steiner. En person ble såret ved angrepet og tre biler i biskopens kolonne ble skadd, men kolonnen klarte til slutt å komme seg unna.

Biskop Belo feiret søndag en messe i Liquisa for de 25 ofrene for en massakre som trolig var begått av den indonesiske hæren. "Måtte Gud tilgi våre brødre som har vendt seg til vold", sa biskopen av Dili ved rekviem-messen. Videre oppfordret han befolkningen til ikke å vakle i troen overfor dagens utfordringer.

I følge kirkelige opplysninger hadde indonesiske politimenn, soldater og medlemmer av de Jakarta-støttede paramilitære gruppene stormet en kirke og prestebolig i Liquisa med våpenmakt og åpnet ild mot menneskene. I de to bygningene oppholdt det seg over 1.500 mennesker, som hadde søkt beskyttelse mot de militante motstanderne av uavhengighet for Øst-Timor. Militære kilder i Jakarta erklærte at bare 5 mennesker var døde, mens menneskerettighetsgrupper i den tidligere portugisiske kolonien erklærte at 52 mennesker var blitt drept under overfallet.

Etter hendelsene de siste dagene forkynte Belo på søndag at han inntil videre innstiller sine forsøk på megling mellom de pro-indonesiske kreftene og talsmennene for uavhengighet for Øst-Timor. Han vil fortsette dem først når situasjonen har roet seg og voldsgjerningene innstilt, sier han til det portugisiske nyhetsbyrået Lusa.

Den øst-timorske kirkelederen møtte i begynnelsen av forrige uker i separate møter representanter for de opposisjonelle politiske gruppene. Sammen med den apostoliske administratoren av Baucau, biskop Basilio do Nascimento, møtte han den 5. april 18 ledere for de indonesisk-vennlige gruppene og den 6. april 28 ledere for grupper som støtter uavhengighet. I juli skal det holdes en folkeavstemming om folket på Øst-Timor skal godta eller avvise forslaget om vidtgående autonomi.

Øst-Timor ble annektert av Indonesia i 1976. Biskop Belo fikk i 1996 sammen med borgerrettsforkjemperen Jose Ramos-Horta Nobels Fredspris i anerkjennelse av sin innsats for frihet og menneskerettigheter for de øst-timorske innbyggerne.

Som reaksjon på massakren i Liquisa har biskop Belo igjen krevd innsettelse av FN-tropper. Til Vatikanets misjonsnyhetsbyrå Fides sier han at han mistror det indonesiske militæret og går derfor inn for en nøytral stridsmakt for å garantere freden. Ved massakren i Liquisa den 6. april grep de militære ikke inn for å forhindre at paramilitære grupper skjøt mot sivilister.

Etter Belos informasjoner ble det etter massakren kjørt bort "tre vognlass" med døde. Representanter for Kirken og Røde Kors fikk først dagen etter massakren igjen tilgang til byen.

Kathpress 11. og 12. april 1999; o: pe KI - Katolsk Informasjonstjeneste (Oslo)

av Webmaster publisert 13.04.1999, sist endret 13.04.1999 - 11:30